Stockfoto van seitan op een bord met wat pepertjes ernaast

Seitan - een klassieke vleesvervanger

Deze pagina bevat affiliate links. Als je via een van deze links iets bestelt ontvang ik daar mogelijk een vergoeding voor. Dit houdt Plantproef in de lucht. Het kost jou niets extra.

In de supermarkt is het vak met vleesvervangers nog nooit zo groot geweest. Veel daarvan zijn echter erg bewerkt om ze "lekker" te maken, terwijl er zoveel alternatieven zijn. Seitan, al is het minder makkelijk verkrijgbaar, is een klassieker onder de vleesvervangers. Deze bron van plantaardige proteïne wordt gemaakt op basis van tarwegluten. Hoewel het woord seitan pas in 1961 door de Japanner George Ohsawa is bedacht, wordt de bereiding van tarwegluten in de 6e eeuw al in Chinese documenten gevonden. Onder de naam miànjīn (麵筋) werd het destijds waarschijnlijk door Boeddhistische monniken gebruikt als vleesvervanger. Binnenstebuiten maakte dit filmpje over seitan ↗️.

Wat is seitan?

Seitan is een eiwitrijke vleesvervanger met een textuur die ook wel wat weg heeft van vlees. Het wordt gemaakt door tarwegluten - of Vital Wheat Gluten in Engelstalige recepten - te mengen met bijvoorbeeld kikkererwtenmeel en verschillende smaakgevers. Zo kun je er bijvoorbeeld plantaardige (chorizo)worstjes, kipfilet, of bijvoorbeeld saté van maken. Bij biologische winkels zijn er ook kant-en-klare vleesvervangers op basis van seitan te koop.

Wat maakt seitan zo gezond?

Seitan springt boven alle andere vleesvervangers uit omdat het ontzettend veel eiwitten bevat. Het eiwitgehalte van seitan is vergelijkbaar met dat van kipfilet en biefstuk, en ruim twee keer zo hoog als dat van tofu. Daarnaast bevat het van zichzelf geen vet, al kan het zijn dat het wel is toegevoegd aan het eindproduct. Seitan bevat wel heel erg veel gluten, waardoor het niet geschikt is voor een glutenvrij/glutenarm dieet.

Voedingsmiddel kJ (kJ) kcal (kcal) Water (g) Eiwit (g) Vet (g) Koolhydraten (g) Vezel (g)
Seitan 479 113 71,5 24,8 0 3 0,8
Kipfilet 463 109 74,1 23,3 1,8 0 0
Runderbiefstuk 455 108 74 22,9 1,8 0 0
Tofu 472 113 77,6 11,6 6,9 1 0,3

Bron: NEVO Online

Zelf seitan maken

Je kunt seitan helemaal from scratch maken door een deeg te maken en dat te wassen tot alleen de gluten overblijven. Een snellere en makkelijkere manier is om tarwegluten te kopen. Tarwegluten kopen doe je het makkelijkst op internet.

De uiteindelijke textuur van de seitan is afhankelijk van de bereidingswijze. Door seitan langer te kneden kunnen de gluten meer draden vormen, terwijl een korte mix in de keukenmachine een gladder resultaat geeft. Ook kun je variëren door alle tarwegluten in één keer toe te voegen, of juist in delen om een nog ruwer resultaat te krijgen.

Recept-suggesties

Wat je zoal kunt maken? Bekijk deze recepten om een indruk te krijgen.

Heb je de smaak te pakken? In The Homemade Vegan Pantry ↗️The Homemade Vegan Pantry van Miyoko SchinnerFake Meat bevat verschillende recepten op basis van seitan.