Foto van een hele chinese kool met een witte achtergrond

Chinese kool - Aziatische groente in Nederland

Chinese kool (of Napa cabbage) is een koolsoort die oorspronkelijk uit China komt. De koolsmaak is vrij mild, en de bladeren zijn wat zachter dan die van bijvoorbeeld witte kool. Zoals de naam al doet vermoeden komt de Chinese kool oorspronkelijk uit China. Inmiddels is het in veel Aziatische landen een zeer populaire groente, maar ook in Nederland wordt de kool veel gegeten.

Wanneer is Chinese kool in het seizoen?

Vaak komt er vanuit verschillende bronnen een redelijk overeenkomend beeld. Dat geldt niet voor Chinese kool, daar verschillen de meningen over. In het beste geval is Chinese kool het hele jaar door in het seizoen, en in het slechtste geval van juli tot en met november.

Chinese kool heeft warmte nodig om te kunnen groeien. Over het algemeen is Chinese kool die buiten gezaaid wordt pas vanaf september verkrijgbaar. Chinese kool van Nederlandse bodem die al vroeg in het jaar verkrijgbaar is, is (deels) onder glas geteeld.

Bewaren

Chinese kool is net als veel andere koolsoorten lang houdbaar. Na aanschaf kun je de kool nog ongeveer 2 weken in de koelkast bewaren.

Je kunt Chinese kool ook invriezen. Blancheer de kool ongeveer 2 minuten voordat je het in een gesloten plastic zak in de diepvries bewaart. Daar blijft de kool nog zeker een half jaar goed.

Bereiden

Je kunt Chinese kool zowel rauw als gekookt eten. Doordat het vrij neutraal van smaak is kun je het in veel verschillende gerechten verwerken, maar zeker in Aziatische gerechten is het erg lekker! Je kunt het bijvoorbeeld heel goed in een pan nasi verwerken.

Chinese kool is ook heerlijk in een Japanse pannenkoek (Okonomiyaki), of in deze pittige misosoep.

Kimchi

In Korea wordt Chinese kool veel gebruikt om kimchi mee te maken. Hoewel er in Korea veel meer groenten gebruikt worden om kimchi mee te maken, is kimchi op basis van Chinese kool (Baechu kimchi) de standaard.

Lees meer over kimchi in dit artikel.