De meningen over witlof zijn wat verdeeld. De een houdt ervan en de ander vindt er niet zoveel aan. Als je er wel van houdt is het een heerlijke groente die erg veelzijdig is in te zetten in de keuken. Witlof is heerlijk om rauw te eten, maar laat zich ook goed bakken, stoven of klaarmaken in de oven. Zo is gekaramelliseerde witlof uit de oven is ontzettend lekker.

Teeltwijze witlof

Het telen van witlof is best bijzonder. Het gaat in twee fasen: de veldfase en de kropteelt. In de eerste fase wordt witlofzaad op het land gezaaid met als doel om sterke wortels te telen. De plant die uit de wortels groeit wordt verwijderd en de wortels worden gebruikt in de volgende fase, de kropteelt. In deze fase groeit een nieuwe plant uit de wortels, de uiteindelijke witlof. Doordat dit in het donker gebeurt blijven de bladeren van de witlof wit.

Voor de kropteelt zijn twee methoden: de meest gangbare is om de witlof te telen in een hydrocultuur. Hierbij wordt water dat rijk aan voedingsstoffen is gebruikt om de witlof te laten groeien. Traditioneel vindt de kropteelt van witlof onder de grond plaats. Daarbij wordt de witlof ingetafeld; de wortels worden in een emmer of bak onder de grond gestopt waaruit de witlof kan gaan groeien.

Wanneer in het seizoen

Witlof is in principe het hele jaar uit Nederland verkrijgbaar. Dit geldt wel alleen voor witlof die op water geteeld is. Witlof van volle grond is alleen van oktober tot en met april te koop.

Bewaren

Je kunt witlof het beste in de groentela van de koelkast bewaren. Hier blijft het ruim een week goed. Teveel licht kan ervoor zorgen dat de blaadjes van de witlof verkleuren.

Kooktips

Zoals veel andere groenten is witlof erg veelzijdig en op meerdere manieren te bereiden. In Nederland is de bekendste bereidingswijze misschien wel witlof met ham en kaas. Maar je kunt het ook rauw eten in de salade, koken, bakken, stoven of klaarmaken in de oven.

De eenvoudigste manier is om witlof te koken. In dat geval is het in 12 tot 15 minuten gaar.

Bronnen