Foto van een ovenschaal met gekarameliseerde witlof met sinaasappel

Gekara­melli­seerde witlof met sinaasappel

Bijgerecht
Deze witlof uit de oven is een heerlijk bijgerecht voor de feestdagen waarbij de bitterheid van de witlof extra goed tot z'n recht komt.
voorbereiden

5min

koken

1u

totaal

1u5min

Bij witlof uit de oven denk je al snel aan witlof met ham en kaas. Ik zou niet eens willen proberen om daar een plantaardige versie van te maken, want ik kan me niet voorstellen dat dat lekker wordt. Dit recept voor gekaramelliseerde witlof uit de oven combineert witlof met knoflook en sinaasappel. Hierdoor krijg je een gerecht met erg veel smaak en komt de bitterheid van de witlof goed tot zijn recht.

Dit is typisch zo'n gerecht waar je niet zoveel werk aan hebt. De witlof moet wel even in de oven en je moet het ook af en toe omdraaien, maar daarbuiten is het misschien 5 minuten werk. Het resultaat is een lekker en gezond bijgerecht voor de feestdagen, waarbij de bitterheid van de witlof goed past bij de de grove pompoenpuree uit Ottolenghi's Flavour.

Tips

  • Maak het extra lekker door wat klontjes plantaardige boter over de witlof te verdelen
  • Zorg ervoor dat de ovenschaal goed gevuld is, maar de witlof elkaar niet overlapt
Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • arachideolie om in te vetten
  • 500 g
    witlof in de lengte gehalveerd
  • 4 teentjes
    knoflook gepeld
  • zwarte peper
  • verse tijm
  • 1
    sinaasappel 1 eetlepel sap + rasp
  • 1 el
    ahorn- of agavesiroop
  • 1 el
    appelciderazijn

Bereiding

stap 1

Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de ovenschaal in met de olie

stap 2

Leg de gehalveerde witlof met de snijkant naar boven naast elkaar in de ovenschaal. Verdeel de teentjes knoflook ertussen en breng op smaak met zwarte peper. Leg er wat takjes verse tijm bovenop

stap 3

Meng het sinaasappelsap, de ahornsiroop en azijn goed door elkaar en verdeel het over de witlof

stap 4

Bak de witlof een uur in de oven. Draai 2 tot 3 keer om. Verdeel 10 minuten voor de eindtijd de sinaasappelrasp over de witlof en bak nog 10 minuten mee