
Gegrilde worteltjes met dille en hazelnoot
10min
20min
30min
Rukmini Iyer, bekend van onder andere De Groene Bakplaat ↗️, heeft ook een barbecueboek: De Groene Barbecue ↗️. Dit boek staat vol met heerlijke vegetarische en veganistische barbecuerecepten. Veel van deze gerechten zijn echter ook heerlijk uit de grillpan, zoals ook dit recept voor gegrilde wortels.
Dit gerechtje is heerlijk kruidig door de combinatie van koriander, komijn en dille. De dressing met citroen en hazelnoot geeft het een extra bite. Het misstaat ook zeker niet bij een barbecue, waarvoor je extra veel worteltjes kunt voorbereiden en tijdens het barbecueën zelf zo af en toe weer een batch kunt grillen.
Tips
- Voor worteltjes met meer bite, maar wel de grillsmaak kun je de stap om ze te koken overslaan
- Gebruik verse dille in plaats van gedroogde
- Verwarm de grillpan goed voor voordat je de worteltjes erop legt. Een grillpan zonder anti-aanbaklaag heeft ongeveer 5 minuten op laag vuur voorverwarming nodig voordat de hitte echt goed in de pan zit. Een grillpan met anti-aanbaklaag is niet geschikt om voor te verwarmen
- Grill de wortels op de bbq
Ingrediënten
voor 4 personen
- 300 gkleine wortels schoongemaakt of winterpeen in de lengte in kwarten
- 1 tlkorianderzaad
- 1 tlkomijnzaad
- 1 tlgerookt paprikapoeder
- 1 elolijfolie
- 0.5 tlzeezoutvlokken
voor de dressing
- 1 elolijfolie
- 1 elahorn- of agavesiroop
- 0.5citroen sap van
- snufjezeezoutvlokken
- 1 tldille of 10g grof gehakte verse dille
- 30 ghazelnoten grof gehakt
Bereiding
Kook de wortels 3-5 minuten voor, afhankelijk van de grootte. Houd 3 minuten aan voor in kwarten gesneden winterpeen en 5 minuten voor hele worteltjes. Laat uitlekken en doe in een kom
Stamp het koriander- en komijnzaad fijn met een vijzel. Meng het samen met het gerookt paprikapoeder, olijfolie en zeezoutvlokken door de wortels
Meng alle ingrediënten voor de dressing door elkaar. Breng de smaken eventueel extra in balans met wat extra zout of citroensap
Gril de worteltjes op niet te hoge temperatuur in ongeveer een kwartier gaar. Keer af en toe om. Serveer met de hazelnoot-dille dressing