Baba Ganoush met granaatappelpitjes en paprika

Baba Ganoush

Voorgerecht | Bijgerecht | Hapje
Baba Ganoush is een lekkere gezonde dip die heel makkelijk is om zelf te maken. Met dit recept hoef je het nooit meer kant-en-klaar te kopen
voorbereiden

10min

koken

1u

totaal

10min

Baba Ganoush is een heerlijk simpel bijgerecht dat als dip of spread gebruikt kan worden. Het heeft wel wat weg van hummus, al gebruik je aubergine in plaats van kikkererwten. Baba Ganoush kun je kant-en-klaar in de winkel kopen, maar die is vaak aangelengd met olie/en of water en zeker niet goedkoop. Terwijl zelf maken heel makkelijk is! Ottolenghi ↗️ heeft een heerlijke versie, maar het kan nog een stuk eenvoudiger. Je hebt maar 5 ingrediënten nodig om dit Libanese gerecht zelf te maken. Serveer het met wat groenten, op een cracker, of combineer het met gegrilde groenten op brood.

Je kunt de aubergine op verschillende manieren garen. Het makkelijkst is in de oven of airfryer ↗️, maar je kunt er ook voor kiezen om het op de bbq klaar te maken. Voor deze stap wordt wel wat geduld gevraagd, maar daar tegenover staat dat je er bijna geen werk aan hebt.

---

  • Wil je liever geen stukjes in je Baba Ganoush? Pureer het dan in de keukenmachine
  • Dit recept is geïnspireerd op dit recept van Feel good foodie ↗️
  • Rukminy Iyer vertelt in De groene barbecue ↗️ (aanrader) hoe zij aubergine op de bbq klaarmaakt: “Leg de aubergines direct op de kooltjes van de barbecue. Keer ze na 20 minuten om en herhaal aan de andere kant.”
Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.
Deze pagina bevat affiliate links. Als je via een van deze links iets bestelt ontvang ik daar mogelijk een vergoeding voor. Dit houdt Plantproef in de lucht. Het kost jou niets extra.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 1 teentje
    knoflook
  • 3 el
    citroensap van een halve citroen
  • 3 el
    tahin
  • zeezout naar smaak
  • granaatappelpitjes optioneel, als garnering

Bereiding

stap 1

Begin met het klaarmaken van de aubergine. Verwarm de oven voor op 200°C. Prik de aubergine een aantal keer in met een vork, en laat deze ongeveer een uur garen in de voorverwarmde oven. Keer halverwege om. Dit gaat ook goed in de airfryer

stap 2

Laat de aubergine afkoelen totdat hij handelbaar is. Snijd de schil open en schep het vruchtvlees in een ruime kom. Roer alvast een beetje door elkaar zodat het wat gladder wordt

stap 3

Voeg de overige ingrediënten toe, en roer het goed door elkaar tot een redelijk gladde massa. Het is niet erg als er wat stukjes in zitten

stap 4

Breng op smaak met zout en serveer met de granaatappelpitjes

handige producten voor dit recept
lees meer over