Deze pagina bevat affiliate links. Als je via een van deze links iets bestelt ontvang ik daar mogelijk een vergoeding voor. Dit houdt Plantproef in de lucht. Het kost jou niets extra.

Boerenkool is een koolsoort die in Nederland veel gegeten wordt, en doordat het zo gezond is ook steeds populairder wordt. Boerenkool is een echte najaars- en wintergroente waarvan wordt gezegd dat hij nog lekkerder is als de vorst eroverheen is geweest. Als een van de gezondste groenten is het ook een perfect ingrediënt om op koudere dagen in je gerechten te verwerken.

Boerenkool vorst

Een bekende uitspraak is dat boerenkool lekkerder is na een nacht vorst. Er zijn genoeg mensen die vinden dat boerenkool dan pas écht lekker smaakt. Waar dat door komt?

Na een nachtje vorst zit er meer suiker in boerenkool

Vorst verandert de samenstelling van boerenkool. Terwijl veel andere groenten er niet beter op worden, zo moet je de meeste groenten eerst blancheren voordat je ze invriest, kan boerenkool er goed tegen. Boerenkool reageert op vorst door het zetmeel in de bladeren om te zetten in suiker. Hierdoor kan de plant beter tegen de kou en vriest het minder snel kapot. Het resultaat is dat er meer suiker in de bladeren zit, wat een iets zoeter resultaat zou moeten opleveren.

Wanneer in het seizoen

Boerenkool is een echte najaars- en wintergroente. Van Nederlandse bodem is het, afhankelijk van het weer, vanaf september of oktober tot en met maart verkrijgbaar. Het is erg goed in te vriezen, en het hele jaar door uit de diepvries verkrijgbaar.

Bewaren

Boerenkool blijft niet lang goed. Voorgesneden boerenkool kun je maar 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren. Boerenkool die verpakt is onder een beschermende atmosfeer is iets langer houdbaar. Een beschermende atmosfeer houdt in dat de samenstelling van de lucht - zuurstof, stikstof en CO2 - wordt veranderd, waardoor de producten langer houdbaar blijven. Zodra de zak geopend is geldt de normale houdbaarheid.

Boerenkool kun je ook goed in de vriezer bewaren. Over of je de boerenkool van tevoren moet blancheren zijn de meningen verdeeld. In tegenstelling tot veel andere groenten is het bij boerenkool wel prima mogelijk deze zonder het eerst te blancheren in te vriezen. Wel blancheren zou de smaak iets beter behouden.

Kooktips

Het bekendste gerecht met boerenkool is natuurlijk boerenkoolstamppot. Hoewel we dit zien als een "klassiek Hollands gerecht", maar de eerste stamppot verschijnt het pas rond 1880 in Nederlandse kookboeken. Daarvoor werd boerenkoolstamppot al wel in combinatie met aardappels gegeten, maar zonder het te stampen.

Desalniettemin een heerlijk gerecht voor in de winter. Met wat gemarineerde champignons kun je hier een prima plantaardige versie van maken. Je kunt je boerenkoolstamppot extra smaak geven met wat kruiden en specerijen, zoals selderij, kervel, komijn, kurkuma en koriander. Wij eten vaak de boerenkoolstamppot net iets anders, met zoete aardappel, wanloten en zongedroogde tomaten. Het oorspronkelijke idee komt van dit recept op Jessies Cuisine ↗️, waarbij we het niet zo nauw nemen met de verhoudingen en de geitenkaas weglaten.

Je hoeft boerenkool niet per se door de aardappels te stampen, het is veelzijdiger dan dat. Boerenkool kan ook heel goed in soepen verwerkt worden, zoals in de Portugese koolsoep of deze heldere champignonsoep met boekweit. Boerenkool kan zelfs rauw gegeten worden. In deze salade met pompoen en appel combineer je boerenkool met quinoa, waardoor je een bord vol gezonde ingrediënten hebt. Perfect om wat balans te introduceren na de feestdagen.

Wat ook zeker een aanrader is is om boerenkool in de oven te bereiden. Bak het bijvoorbeeld de laatste 10 minuten mee met een ovenschotel of andere groenten, zoals in dit recept voor Gado Gado . Als je ongesneden boerenkool koopt kun je de stukken wat groter laten, deze mengen met wat olie en zout en in 10 minuten tot "chips" bakken. Zo krijg je een heerlijke en verantwoorde snack.

Boerenkool gezond

Boerenkool wordt ook wel eens een "superfood" genoemd. Het is dan ook een van de gezondste groenten en bevat ontzettend veel gezonde voedingsstoffen. Zo bevat het veel onder andere vezels, antioxidanten en omega 3. Maar in boerenkool zitten ook veel vitamines en mineralen. Zo bevat het veel vitamine A, C en K. Wat met name voor bij een plantaardig dieet belangrijk is, is dat boerenkool ook heel veel calcium en ijzer bevat. Hierdoor is het zeker aan te raden wat vaker boerenkool op tafel te zetten.

Bronnen