Foto van gado-gado met knolselderij en boerenkool

Gado gado met knolselderij en boerenkool

Hoofdgerecht | Lunch
Voor deze gado-gado rooster je najaarsgroenten in de oven. Heel anders dan je bij de Chinees gewend bent, maar zeker niet minder lekker
voorbereiden

10min

koken

35min

totaal

45min

Dit recept voor gado-gado heeft andere ingrediënten én een andere bereidingswijze dan de Indonesische gado-gado. Het bevat groenten die in Nederland alleen in het najaar verkrijgbaar zijn die je roostert in de oven. De gebakken knolselderij combineert erg goed met de pindasaus. Door de combinatie met aardappel en gerookte tofu is deze gado-gado een complete maaltijd.

Je kent Gado-gado misschien wel als een gerecht dat je bij de Chinees bestelt. Een lekker groentengerecht met pindasaus. gado-gado is van oorsprong een Indonesisch gerecht, dat daar wel iets anders is dan wat je bij onze Chinees aantreeft. Op Java wordt het ook koud als salade gegeten. Dit recept, geïnspireerd op de gado-gado uit Azië van Meera Sodha, is, zoals wel meer recepten uit dat boek, niet authentiek. Het is een variant met knolselderij en boerenkool die je roostert in de oven. Hierdoor wordt de boerenkool lekker crispy. Perfect dus voor de herfst en winter.

Dit is een opzichzelfstaand gerecht en heeft geen rijst nodig. Het mag natuurlijk wel. Of serveer het met deze nasi goreng. Wil je het nog completer maken? Serveer er dan taugé en emping of cassave kroepoek bij.

Tips

  • Voor dit gerecht gebruik ik het liefst niet-voorgesneden boerenkool. Dit is vaak in het najaar te koop bij de biologische winkel of op de markt. Voorgesneden boerenkool werkt ook, maar dat gaat wat sneller. Houd het dan goed in de gaten
  • Boerenkool kneden? Ja! Je zult zien dat de boerenkool er echt anders van wordt. Door boerenkool te masseren worden de taaie vezels al een beetje afgebroken. Het resultaat is een veel malsere boerenkool die extra lekker smaakt
  • De verhouding voor de pindasaus is sterk afhankelijk van de pindakaas die je gebruikt. Bij een dikke pindakaas heb je veel meer water nodig dan bij een slappere pindakaas. Voeg dan ook zo nodig extra smaakgevers toe
  • Geen zin om zelf pindasaus te maken? Kant-en-klare gaat ook prima
  • Voor dit recept heb je een staafmixer of blender ↗️ nodig
  • Meer weten over Azië van Meera Sodha? Lees hier mijn review
Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.
Deze pagina bevat affiliate links. Als je via een van deze links iets bestelt ontvang ik daar mogelijk een vergoeding voor. Dit houdt Plantproef in de lucht. Het kost jou niets extra.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 600 g
    knolselderij geschild, in kwarten en daarna in dunne plakken gesneden
  • 600 g
    vastkokende aardappelen schoongeboend en in hapklare stukken
  • zout
  • 2 el
    raapzaadolie
  • 200 g
    boerenkool de bladeren in grove stukken van de stengels gescheurd afhankelijk of je het voorgesneden of niet koopt
  • 200 g
    gerookte tofu in plakjes van 0.5cm

voor de gado-gado saus

  • 100 g
    pindakaas
  • 150 ml
    water
  • 2 tl
    bruine basterdsuiker of een andere zoetmaker
  • 2 el
    tamarinde
  • 2
    rode peper grof gehakt
  • 1 el
    sojasaus

Bereiding

stap 1

Verwarm de oven voor op 220°C. Bedek een bakplaat met bakpapier. Meng de knolselderij en aardappel in een grote kom met een goede snuf zout en een eetlepel olie en verdeel het over de bakplaat. Bak 25 minuten in de oven tot de groenten bruin beginnen te kleuren

stap 2

Bereid ondertussen de kool voor. Doe deze in dezelfde bak als de groenten en een halve eetlepel olie. Kneed de boerenkool een paar minuten door. Hierdoor komen de sappen vrij en bakt het veel mooier in de oven

stap 3

Maak de dressing door alle ingrediënten in de blender of met een staafmixer te mengen tot een gladde massa. De dikte van de saus kun je zelf bepalen. Ik vind het het lekkerst als het iets wateriger is dan pindasaus, maar nog niet zo dun als een dressing

stap 4

Haal de groenten uit de oven en keer ze om. Voeg de boerenkool toe en bak nog 8 minuten in de oven. Hussel halverwege door, zodat de bovenkant niet aanbrandt. Houdt voorgesneden boerenkool extra goed in de gaten

stap 5

Bak ten slotte de tofu. Verhit een eetlepel olie in een anti-aanbakpan en bak de gerookte tofu 2 minuten per kant

stap 6

Haal de groenten uit de oven en leg ze op een serveerschaal. Verdeel de plakjes gerookte tofu erover. Maak af met de gado-gado dressing

handige producten voor dit recept