Foto van een schaal met winterse boerenkoolsalade met geroosterde pompoen en appel

Boeren­kool­salade met pompoen en appel

Bijgerecht | Hoofdgerecht | Salade | Lunch
Deze salade met boerenkool is supergezond en voedzaam. Een perfect gerecht om lekker veel voedingsstoffen binnen te krijgen.
voorbereiden

15min

koken

25min

totaal

40min

Boerenkool is vooral bekend van de boerenkoolstamppot, maar kan ook heel goed rauw gegeten worden. Deze salade combineert boerenkool met pompoen, appel en quinoa en is daardoor ontzettend gezond. Een perfect gerecht om, als het nodig is, weer wat balans in je eetpatroon te brengen.

Een belangrijke stap in het gerecht is om de boerenkool te kneden. Dit lijkt misschien een beetje raar, maar daardoor kneus je de vezels en wordt de boerenkool malser en smaakvoller. Ook wordt de salade hierdoor makkelijker te verteren.

Tips

  • De verhoudingen in dit recept komen niet zo nauw. Je kunt prima iets meer van het een of het ander toevoegen, zonder dat het gerecht uit balans raakt. Pas wel de hoeveelheid dressing aan
  • Of je de pompoen wel of niet schilt is een kwestie van voorkeur. De schil van een flespompoen is heel dun en ook goed eetbaar. Niet schillen maakt het gerecht wat makkelijker en sneller.
Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.

Ingrediënten

voor 4 personen

voor de pompoen

  • 400 g
    flespompoen in blokjes van 1,5 tot 2cm
  • 0.5 el
    olie
  • peper en zout

voor de salade

  • 100 g
    quinoa
  • 300 g
    boerenkool
  • 50 g
    pompoenpitten
  • 0.5 el
    water
  • kaneel
  • 1
    appel in stukjes

voor de dressing

  • 1
    citroen 1 tl geraspte schil en 2 el sap
  • 1 el
    olijfolie
  • 2 el
    ahorn- of agavesiroop
  • 1 el
    mosterd

Bereiding

stap 1

Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng de pompoen met de olie, peper en zout en verspreid de blokjes over de bakplaat. Bak in 20 tot 25 minuten goudbruin

stap 2

Kook de quinoa volgens de verpakking gaar. Zet opzij terwijl je de rest van de salade maakt

stap 3

Om rauwe boerenkool smaakvoller en beter verteerbaar te maken is het van belang dat je het eerst goed kneed. Hiermee kneus de je vezels en komt er sap in het blad vrij. Een paar minuten is genoeg

stap 4

Meng de pompoenpitten met de halve eetlepel water en besprenkel met wat kaneel. Rooster ze in een koekenpan ongeveer 5 minuten. Laat afkoelen voordat je ze aan de salade toevoegt

stap 5

Roer de boerenkool met de pompoen, quinoa, appel en pompoenpitjes door elkaar. Meng alle ingrediënten voor de dressing en doe dit door de salade. Breng op smaak met peper en zout