Stockfoto van opgestapelde hele komkommers

Komkommer - verfrissende zomergroente

Komkommer heeft niet zoveel smaak van zichzelf, maar is daardoor extra lekker als bijgerecht. Door komkommer toe te voegen aan een salade wordt hij extra fris.

Wanneer is komkommer in het seizoen?

Nederlandse komkommers zijn bijna het hele jaar verkrijgbaar. Over het algemeen van januari tot en met oktober. Het grootste deel van het jaar worden ze in de kas geteeld, want oorspronkelijk is de komkommer een echte zomergroente. Komkommer uit de volle grond is van Nederlandse bodem in juli, augustus en september verkrijgbaar.

Bewaren

Komkommers zijn een zomergroente en houden niet van kou. Je kunt ze dan ook beter niet in de koelkast bewaren. Bewaar ze liever buiten de koelkast op een donkere plaats, zoals in de voorraadkast. Daar blijven ze ongeveer een week goed. Als de komkommer verpakt is in krimpfolie is hij nog iets langer houdbaar.

Bereiden

Stockfoto van een schaaltje met komkommer in plakjes

Komkommer wordt meestal rauw gegeten. In een salade, op een broodje of zelfs in een drankje. Ook is het een belangrijk ingrediënt van tzatziki. Het is zelfs lekker om reepjes komkommer in tzatziki (of een andere dipsaus) te dippen. Kijk voor een superlekker recept voor vegan tzatziki eens op Lisa goes Vegan ↗️.

Komkommer krijgt extra veel smaak als je het inlegt. Ik ken het vooral uit de Indonesische keuken, en dan als Atjar ketimoen. Ik heb daar zelf geen recept voor, maar dit recept voor Atjar ketimoen op Mind Your Feed ↗️ is erg lekker.

Recepten met komkommer