Foto van Ottolenghi's komkommersalade à la Xi'an op een bordje, van bovenaf

Komkommer­salade met tahin à la Ottolenghi

Bijgerecht | Salade
Frisse komkommersalade met tahindressing in Aziatische stijl. Gebaseerd op een recept uit Ottolenghi's Flavour, dus veel smaak gegarandeerd!
voorbereiden

20min

koken

5min

totaal

25min

Komkommersalade is altijd lekker verfrissend, maar als de komkommer 's zomers in het seizoen is natuurlijk extra lekker. Dit recept, gebaseerd op een recept uit Flavour van Ottolenghi, geeft de komkommer een Aziatisch tintje en past perfect bij andere Chinese en Koreaanse gerechten.

Dit recept laat zien hoe je met vrij weinig ingrediënten een heel bijzonder gerechtje op tafel kunt zetten. De combinatie van het zuurtje van de gemarineerde komkommer is heerlijk bij de romigheid van de tahin.

Tips

  • Heb je haast? Hoewel het wel het lekkerst is om de komkommer wat langer te laten marineren, heeft hij na 10 minuten ook al best veel smaak
  • Je kunt dit gerechtje van tevoren bereiden. Maak dan de eerste drie stappen, en bewaar de komkommer en tahindressing in afzonderlijke bakjes. Ga vlak voor het serveren verder met stap 4
Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.

Ingrediënten

voor 4 personen

voor de komkommer

  • 2
    komkommer met schil in kwart maantjes van ongeveer 2 cm
  • 1 teentje
    knoflook geperst
  • 2 tl
    rijstazijn
  • 2 el
    limoensap of citroensap
  • 2 tl
    zeezoutvlokken
  • 2 el
    olie
  • 2
    lente-ui in ringetjes
  • (zwart) sesamzaad

voor de dressing

  • 4 el
    tahin
  • 2 el
    sojasaus
  • 1 el
    rijstazijn
  • 1 el
    mirin of agavesiroop

Bereiding

stap 1

Meng de komkommer met de knoflook, azijn, het limoensap en de zeezoutvlokken in een kom. Verhit de olie in een pannetje en schenk het over de komkommer. Laat minimaal 10 minuten tot 2 uur marineren

stap 2

Maak ondertussen de tahindressing. Doe de tahin in een schaaltje en meng daar 1 eetlepel water door heen. De tahin zal eerst beetje schiften, maar al snel een dikke massa vormen. Roer ook de sojasaus erdoorheen. Meng ten slotte de rijstazijn en mirin door de dressing. Voeg eventueel nog een klein beetje water toe om het de gewenste dikte te geven

stap 3

Giet de komkommer af in een vergiet en laat het goed uitlekken. Het vocht heb je niet meer nodig

stap 4

Spreid de dressing uit op een bord. Leg de komkommers er opgestapeld bovenop. Garneer met lente-ui en sesamzaad. Dien meteen op

handige producten voor dit recept
Productfoto van Flavour van Ottolenghi

Flavour - Ottolenghi