Stockfoto van spruitjes

Spruitjes: minikooltjes voor herfst en winter

Met de komst van de herfst liggen er ook weer steeds meer spruitjes van Nederlandse afkomst in de winkel. Spruitjes, of eigenlijk spruitkool - de naam zegt het al, zijn eigenlijk kleine kooltjes. Ze groeien in de oksels van hoge koolplanten.

Deze groene minikooltjes zijn ontzettend gezond. Zo zijn ze rijk aan kalium, magnesium en foliumzuur, en bevatten ze meer vitamine C dan appels. Ook zijn ze, mits goed bereid, ontzettend lekkere. Genoeg reden om ze wat vaker op tafel te zetten.

Wanneer zijn spruitjes in het seizoen?

Spruiten zijn echte herfst- en wintergroenten. Het spruitjesseizoen begint rond oktober. Afhankelijk van het weer zijn ze tot halverwege februari van Nederlandse bodem verkrijgbaar. Buiten het seizoen zijn spruitjes ook verkrijgbaar, maar dan worden ze uit het buitenland geïmporteerd.

Spruitjes bewaren

Spruitjes kun je het beste bewaren in de groentelade. Dan zijn ze een paar dagen houdbaar. De buitenste blaadjes kleuren wel vrij snel geel. Als je deze verwijdert zijn de spruitjes nog prima eetbaar.

Je kunt spruiten ook goed invriezen. Blancheer ze dan eerst 3 minuten en bewaar ze in een afgesloten diepvriesbak of zak. In de vriezer (bij -18°C) zijn spruiten nog ongeveer een jaar houdbaar.

Spruitjes bereiden

Je kunt spruitjes op heel veel verschillende manieren klaarmaken. Een gangbare manier is om ze te koken. Eet de gekookte spruitjes los, of verwerk ze in een stamppot. Zelf vind ik het lekkerder om ze te stoven in wat olie, te roerbakken of te verwerken in een ovenschotel. Ze doen het ook erg goed in een traybake of oosterse gerechten. Er zijn eindeloos veel spruitjesrecepten te vinden, dus genoeg variatie!

Spruitjes schoonmaken gaat het makkelijkst door eerst het kontje eraf te snijden en de spruitkool daarna door midden te snijden. Zo kun je gemakkelijk de buitenste bladeren verwijderen.

De bereidingstijd is afhankelijk van de grootte van de spruiten en de bereidingswijze. Kleine spruitjes kunnen na 3 minuten al beetgaar zijn, terwijl grotere spruitjes 8 tot wel 12 minuten nodig hebben.