Foto van sticky gochujang spruitjes in een gietijzeren skillet

Sticky gochujang spruitjes

Bijgerecht
In de herfst en winter mogen spruitjes niet ontbreken. Deze spicy spruitjes met Koreaanse chilipasta zijn snel klaar en zitten boordevol smaak
voorbereiden

15min

koken

10min

totaal

25min

Herfst! Spruitjes! Ik ben dol op de veelzijdigheid van koolsoorten, en ook op spruitjes. Zachtjes gesmoord, roergebakken, in een hartige taart of zelfs als winterse salade zijn ze erg lekker. Er zijn eindeloos veel lekkere spruitjesrecepten. In dit gerecht staan ze wel in de hoofdrol, maar wordt de smaak overheerst door de sticky gochujangsaus. Daardoor zijn ze perfect in de vroege herfst, om langzaam weer te wennen aan de meer winterse gerechten.

In dit recept worden de spruitjes eerst gekarameliseerd om vervolgens nog even te worden roergebakken. Daarna wordt het gerechtje afgemaakt door ze verder te roeren met een saus op basis van Gochujang, een Koreaanse chilipasta met een erg rijke smaak. Het resultaat zijn heerlijke sticky spruitjes. Lekker met een kom rijst, of als bijgerecht bij andere Koreaanse gerechten.

Tips

  • Gochujang is een geferementeerde Koreaanse peperpasta op basis van gochugaru (Koreaanse pepervlokken). Hierdoor heeft het een vrij specifieke smaak. Het kan vervangen worden door een andere pittige saus, bijvoorbeeld sriracha, maar proef dan wel goed of het niet te scherp is.
  • Je kunt de spruitjes eventueel ook roosteren in de oven. Meng de spruitjes met de gochujangsaus en verdeel ze over een met bakplaat beklede bakplaat of een grote ovenschotel. Bak ze in ongeveer 20 minuten gaar. Hussel halverwege even door zodat ze gelijkmatig gaar worden.
  • Dit gerecht is erg geschikt om van tevoren te maken. Het blijft ongeveer 3 dagen goed in de koelkast. Het is niet geschikt om in te vriezen, daar worden de spruitjes slap van. Om de spruitjes op te warmen werkt het het best om ze een paar minuten te roerbakken tot ze warm zijn.
Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.

Ingrediënten

voor 2 personen

voor de sticky glaze

  • 2 el
    gochujang
  • 0.5 el
    sesamolie
  • 1 el
    sojasaus
  • 1.5 el
    ahorn- of agavesiroop
  • 1 el
    water
  • zeezout

voor de spruitjes

  • 1 el
    olie
  • 400 g
    spruitjes schoongemaakt en gehalveerd
  • 0.5 el
    sojasaus
  • 2
    lente-ui alleen het wit, fijngehakt gebruik het groen als topping

toppings (naar keuze)

  • lente-ui in ringetjes
  • sesamzaad
  • pinda's

Bereiding

stap 1

Maak eerst de gochujang saus door alle ingrediënten voor de dressing goed door elkaar te mengen

stap 2

Verhit een koekenpan waar je een deksel voor hebt op middelhoog vuur. Voeg de olie toe en laat deze even warm worden

stap 3

Meng ondertussen de spruitjes met de sojasaus en doe deze in de pan. Zorg ervoor dat de spruitjes goed over de pan in één laag verdeeld zijn. Past dit niet? Bak de spruitjes dan in twee batches (of in twee pannen)

stap 4

Doe het deksel op de pan en laat de spruitjes 2 minuten bakken. Haal daarna het deksel eraf en bak nog 2 minuten door. Roer af en toe door

stap 5

Voeg de saus toe en bak dit al roerend mee tot de saus wat is ingedikt en sticky is

stap 6

Garneer met de toppings en serveer