De knolselderij is een plant uit de selderijfamilie en daarmee verwant aan de blad- en bleekselderij. Anders dan die soorten ontwikkelt de knolselderij een stevige knol. Deze knol is misschien niet zo aantrekkelijk om te zien, maar gelukkig wel erg lekker om te eten. Hij wordt dan ook op de meest creatieve manieren in de keuken gebruikt. Zeker in de plantaardige keuken zie je deze knol vaak terug, bijvoorbeeld als shoarma of als steak.

In dit artikel lees je wanneer knolselderij in het seizoen is, hoe je het het beste kunt bewaren en hoe je het kunt bereiden.

Wanneer in het seizoen

De knolselderij is het hele jaar van Nederlandse bodem verkrijgbaar. Dat komt voornamelijk doordat de knolselderij onder de juiste omstandigheden heel lang bewaard kan worden. Het duurt met het telen van knolselderij lang voordat de knol gevormd wordt, waardoor de knolselderij met name in het najaar wordt geoogst.

De beste tijd om knolselderij te kopen is in november of begin december, of in ieder geval voor de eerste nachtvorst. Knolselderij kan namelijk slecht tegen vorst. Je wilt echter ook dat de knollen groot genoeg zijn om te oogsten. Door het lange teeltproces worden de knollen vaak zo laat mogelijk geoogst, waardoor er in november, vlak voor de eerste nachtvorst, een piek in de aanvoer van knolselderijen is.

Bewaren

Net als veel andere knollen is knolselderij lekker lang houdbaar. Op een koele en donkere plaats is de knol ongeveer 3 weken houdbaar.

Een aangesneden knolselderij kun je het best in vershoudfolie verpakken en in de koelkast bewaren. Daar blijft hij nog een week goed.

Knolselderij kun je ook goed invriezen. Doe dit wel in de diepvries (minimaal -18°C). Om de knolselderij in te vriezen moet hij eerst worden geblancheerd. Schil hiervoor de knolselderij en snijdt hem in stukken. Blancheer de stukken 2 tot 4 minuten in ruim kokend water waar wat zout aan is toegevoegd. Laat het uitlekken en bewaar het tot 12 maanden in een afgesloten diepvriesbak of zak in de vriezer.

Bereiden

Knolselderij wordt ook in de vegetarische en veganistische keukens veel gebruikt. De smaak en textuur lenen zich ook voor veel verschillende bereidingswijzen.

Een klassieker uit de Nederlandse keuken is natuurlijk erwtensoep - of snert. Knolselderij kan in plaats of samen met aardappel worden bereid als puree of frietjes. Bekijk bijvoorbeeld dit recept voor geroosterde knolselderij uit de airfryer om knolselderij als frietjes te bereiden. Het is ook heerlijk om in de oven te roosteren. Dit kan in zijn geheel, zoals in dit recept van Ottolenghi, maar hij misstaat ook zeker niet in een traybake. Steeds vaker zie je knolselderij de plaats innemen van vlees - qua smaak, niet qua voedingswaarden. Door de stevige textuur kan de knolselderij goed verwerkt worden tot shoarma, steak of een burger.

Bronnen