Rode kool is net als de groene, witte en spitskool een sluitkool. Terwijl die koolsoorten wit of groen zijn, heeft de rode kool een bijzondere paarse kleur. De rode kool is van binnen net een klein kunstwerkje. De bladeren zijn aan de buitenkant paars, maar binnenin wit. Als je de kool doormidden snijdt zie je een mooie afwisseling tussen paars en wit.

Stockfoto van doormidden gesneden rode kool

Rode kool ziet er niet alleen mooi uit, het is ook erg lekker. De groente is erg veelzijdig en zowel rauw als gegaard te eten. Van Hollandse pot tot een Aziatische wokschotel, de rode kool past overal goed bij. Hij heeft een typische koolsmaak en een klein zoetje.

Het is ook een erg gezonde groente. Rode kool bevat veel vitamine C en andere antioxidanten. Daarnaast levert rode kool vitamine K, calcium en zink.

WANNEER IS RODE KOOL IN HET SEIZOEN?

Kool wordt over het algemeen geassocieerd met het najaar en de winter. Onterecht. Rode kool is het hele jaar door van Nederlandse bodem verkrijgbaar. Daarom past een (rode) koolsalade ook zo goed bij de bbq.

RODE KOOL BEWAREN

Rode kool is net als andere sluitkolen lang houdbaar. In een koele (10-15°C), droge en donkere ruimte is een ongesneden kool een paar maanden houdbaar. Is de kool aangesneden? Dan bewaar je 'm het best met de snijkant afgedekt in de koelkast. Daar blijft het nog een paar dagen goed.

Wil je de aangesneden kool langer bewaren? Probeer het eens te fermenteren. Heel makkelijk, gezond en lekker! Je hebt alleen wel even geduld nodig tot de fermentatie op gang is. Bekijk bijvoorbeeld dit recept voor Curtido: spicy gefermenteerde rode kool ↗️.

Curtido kun je op een koele plek, zoals in de ijskast, een kelder of schuur echt maanden bewaren!

RODE KOOL BEREIDEN

Net als andere koolsoorten is rode kool een erg veelzijdige groente. De bekendste variant is waarschijnlijk wel rode kool met appel, zoals in dit recept voor Oma's rode kool met appeltjes ↗️.

Hoewel die klassieker natuurlijk ook erg lekker is, is rode kool zoveel veelzijdiger dan dat. Maak bijvoorbeeld een koolsalade van rauwe rode kool en vegan mayonaise.

Voorbeelden van wat je met rode kool kunt:

Rode kool snijden

Rode kool snijden gaat het makkelijkst als je hem op de stam stabiliseert en van boven naar beneden de kool door de helft snijdt. Vervolgens snijd je de plakken weer door de helft, zodat je makkelijk de kern kunt verwijderen. Daarna kun je de rode kool eenvoudig in reepjes snijden.

Stockfoto van een chef die rode kool snijdt

Rode kool is dus een erg veelzijdige groente die het hele jaar verkrijgbaar is. Van rauw in salade tot gestoofd met appel, rode kool is op ontzettend veel manieren erg lekker. Daarnaast is hij ook nog eens erg lang houdbaar. Genoeg reden om vaak rode kool in huis te halen.