
Kruidige rode kool met appel
15min
45min
1u
Rode kool met appel is natuurlijk een klassieker. De zelf gemaakte variant smaakt weer heel anders dan die je kant-en-klaar in een plastic verpakking kunt kopen. Het leuke aan zelf maken is ook dat je het helemaal naar eigen smaak klaar kunt maken.
Dit recept voor rode kool met appel is heel geschikt voor de feestdagen. Door de toevoeging van kaneel, steranijs en kruidnagel is het lekker kruidig en daardoor net weer even wat specialer. Net als veel winterse gerechten duurt het wel even voordat het klaar is, maar valt de voorbereiding alles mee.
Tips
- Je kunt de rode kool goed van tevoren maken. Het blijft 3 dagen goed in de koelkast, maar is ook goed tot 3 maanden in te vriezen. Laat het dan wel ontdooien voordat je het opwarmt. Voeg eventueel een klein beetje water toe als het te droog lijkt
- Ook lekker met sinaasappel in plaats van citroen
- Wil je het extra feestelijk maken? Voeg dan een scheut rode wijn toe
- Je kunt de rode kool ook in de oven garen. Dek het dan af met aluminiumfolie en bak het ongeveer een uur op 160°C tot de rode kool helemaal zacht is
Ingrediënten
voor 6 personen
- 50 gplantaardige boter
- 600 grode kool in kwarten en daarna in dunne plakjes
- 1goudreinet klokhuis verwijderd, geschild en in plakjes gesneden
- 50 gbruine basterdsuiker of agavesiroop
- 50 mlrode wijnazijn
- 2kaneelstokjes
- 2steranijs
- 2kruidnagels
- 1citroen sap en geraspt schil
- peper en zout
Bereiding
Smelt de boter in een braadpan op middelhoog vuur. Voeg de rode kool en appel toe en bak dit 10 minuten tot het zacht begint te worden
Voeg de overige ingrediënten toe en meng alles goed door elkaar. Dek het af met een deksel en laat het 45 minuten op laag vuur zachtjes pruttelen tot de rode kool zacht is. Roer af en toe door
Breng op smaak en serveer warm