Foto van rode koolsalade op een bord

Rode kool­salade

Bijgerecht | Salade
Simpele salade van rode kool, snel te maken met weinig ingrediënten. Lekker bij burgers of bij de barbecue.
voorbereiden

15min

koken

totaal

15min

Koolsalade - of, zoals je het veel op z'n Engels tegenkomt, coleslaw - is in veel situaties een lekker bijgerecht. Zeker bij een hamburger of barbecue smaakt het erg goed, maar het kan ook op een doordeweekse dag naast gekookte aardappels. Koolsalade is ook helemaal niet zo moeilijk om plantaardig te maken: je hoeft alleen de mayonaise voor een vegan variant te vervangen.

Dit is een basisrecept voor koolsalade op basis van rode kool en helemaal naar smaak aan te passen met ingrediënten die je zelf lekker vindt. Maak de salade extra fris met appel, of juist wat zoeter met rozijnen. Van noten, zoals pecan-of walnoten krijgt de salade meer bite en vult het nog beter. Maar ook op zichzelf is deze vegan koolsalade al erg lekker! De rode koolsalade blijft in de koelkast twee dagen goed. Het kan wel zijn dat de salade de volgende dag wat extra dressing nodig heeft, maar alleen wat extra mayonaise doet ook al veel. Heb je geen rode kool in huis? Met witte kool is de salade ook erg lekker.

Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.

Ingrediënten

voor 6 personen

  • 600 g
    rode kool in fijne reepjes
  • 1
    kleine ui in dunne plakjes
  • 300 g
    wortel geraspt
  • 1 stengel
    bleekselderij in blokjes van ca. 0.5cm

voor de dressing

  • 4 el
    mayonaise plantaardig
  • 1 el
    appelcider- of witte wijnazijn
  • 2 el
    citroensap
  • peper en zout naar smaak

Bereiding

stap 1

Doe alle groenten in een grote kom

stap 2

Meng alle ingrediënten voor de dressing door elkaar. De dressing smaakt best zuur, maar dat wordt uitgebalanceerd door de zoetheid van de wortel en kool

stap 3

Meng de dressing door de groenten. Proef en breng eventueel op smaak met extra peper, zout of azijn

lees meer over