Foto van Yakisoba met broccoli, champignons en rode kool

Yakisoba met broccoli en rode kool

Hoofdgerecht | Lunch
Japanse fusion: noedels met lekker veel groenten. Makkelijk, snel klaar, maar wel vol smaak en ook nog heel gezond.
voorbereiden

10min

koken

10min

totaal

20min

Net als de meeste recepten voor noedels is dit gerecht lekker snel en makkelijk. Het is daarnaast ook een recept waar je heerlijk veel groenten in kwijt kunt. De combinatie van snel, makkelijk én heel smaakvol doet het bij mij altijd goed. De azijn geeft het gerecht een klein zuurtje terwijl de sriracha zorgt voor wat pit.

Mijn liefde voor noedels - of noodles - begon als student. Toen kwamen er vooral instantnoedels op tafel, al dan niet opgeleukt met wat groenten. Al eet ik stiekem af en toe nog steeds wel eens instantnoedels, kies ik er nu meestal wel voor om zelf een noedelgerecht te maken. Alsnog blijft het een gerecht wat lekker snel op tafel staat. Dit recept voor Yakisoba is geïnspireerd op het recept voor Omaha Yakisoba uit het boek Isa Does It. De naam Yakisoba verklapt al dat dit gerecht eigenlijk gemaakt wordt met soba noedels, dunne noedels op basis van boekweit. Isa gebruikt in haar recept voor Omaha Yakisoba udon noedels. Of anders eventueel een andere soort noedels, maar wel het liefst dikke noedels. In dit recept volg ik haar en gebruik ik voorgekookte udon noedels.

Tips

  • Wil je iets meer bite in je gerecht? Gebruik dan shii-take in plaats van kastanjechampignons.
  • Dit recept leent zich uitstekend om te variëren met groenten. Gebruik bijvoorbeeld courgette in plaats van broccoli, of een andere soort kool. In de winter is het erg lekker met spruitjes.
  • In plaats van kant-en-klare woknoedels kun je ook gedroogde noedels zelf koken. Isa adviseert dikke noedels te gebruiken: "Otherwise, I feel you'd be missing out". Zelf denk ik dat het met dunne noedels alsnog heel lekker is.
  • Voeg wat (gebakken) tofu toe voor meer eiwitten
  • Wil je het voor kinderen maken? Gebruik dan minder sriracha en laat de azijn eventueel weg.
Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.

Ingrediënten

voor 2 personen

  • 2 el
    sesamolie
  • 150 g
    kastanjechampignons in plakjes
  • 200 g
    broccoli in roosjes
  • 300 g
    rode kool dun gesneden ongeveer een kwart
  • 1 teentje
    knoflook gesnipperd
  • 1 cm
    gember gesnipperd
  • 2 el
    sojasaus
  • 1 el
    mirin
  • 1 el
    rijstazijn
  • 2 tl
    sriracha saus
  • 2 el
    water
  • 300 g
    udon noodles kant-en-klaar
  • 2
    lente-ui gehakt

Bereiding

stap 1

Verhit een grote pan of wok op middelhoog vuur. Voeg 1 eetlepel olie toe en bak hierin de champignons ongeveer 5 minuten tot ze beginnen te bruinen

stap 2

Voeg de broccoli toe en bak nog 3 minuten mee. Voeg als laatste de kool toe en roerbak die nog 2 tot 3 minuten

stap 3

Schuif alle groenten naar een kant van de pan. Verhit de overgebleven eetlepel olie en bak hierin de knoflook en gember kort op. Meng door de groenten

stap 4

Roer de sojasaus, mirin, azijn, sriracha en water door de groenten en bak nog een minuut mee zodat het een klein beetje inkookt. Zorg er voordat je de noedels toevoegt voor dat ze wat minder aan elkaar plakken en roer ze door de groenten. Bak de noedels even mee tot ze warm zijn

stap 5

Meng de lente-ui door de noedels en serveer