
Gemengde paddenstoelenvulling met hazelnoten
10min
1u
1u10min
Op zoek naar lekkere plantaardige recepten voor kerst kwam ik dit recept voor vulling van paddenstoelen van Jamie Oliver tegen ↗️. Geïnspireerd op het mengsel dat je normaalgesproken gebruikt om een gevulde kalkoen mee te maken, maar dan om zo op te eten.
Het resultaat lijkt een beetje op geroosterd brood met jus, paddenstoelen en lekker veel kruiden. Gecombineerd met een nootje zodat je ook nog iets lekker knapperigs hebt. Wat mij betreft een perfect bijgerecht voor kerst, wat door het brood ook nog best vult.
Tips
- In plaats van gedroogd eekhoorntjesbrood kun je ook andere gedroogde paddenstoelen gebruiken. Het weekvocht van gedroogde paddenstoelen is wel echt essentieel voor de smaak. Als je dit echt niet kunt vinden zou je kunnen proberen om wat paddenstoelenbouillon toe te voegen
- Komt er tijdens het bakken erg veel vocht uit de paddenstoelen? Schep dan alvast wat van het vocht bij het brood
- Ik vind het het lekkerst om brood met korst te gebruiken. Wil je liever een zachter eindresultaat? Haal de korst er dan af
- In plaats van hazelnoten kun je ook pecannoten gebruiken
Ingrediënten
voor 4 personen
- 10 ggedroogd eekhoorntjesbrood of andere gedroogde paddenstoelen
- 2 elolie
- 1sjalotje gesnipperd
- 2 teentjesknoflook gesnipperd
- 250 gchampignons grof gehakt
- 150 g
- verse tijm blaadjes geplukt een paar takjes
- 1laurierblad vers of gedroogd
- 125 goud brood in kleine stukjes gesneden of gescheurd bijvoorbeeld zuurdesem
- 50 ghazelnoten
- 0.5 bosjebladselderij bladeren grof gehakt of bladpeterselie
- peper en zout
Bereiding
Doe voordat je begint met de rest van de voorbereiding het gedroogd eekhoorntjesbrood in een kommetje en giet er 150ml kokend water overheen. Zet opzij
Verhit de olie in een grote koekenpan en op laag tot middelhoog vuur. Bak de sjalot en knoflook ongeveer 5 minuten in de olie tot de sjalot zacht is maar nog geen kleur heeft
Giet het geweekte eekhoorntjesbrood af terwijl je het vocht opvangt. Dit heb je later nog nodig. Snijd het eekhoorntjesbrood iets kleiner en voeg dat samen met de andere paddenstoelen, tijm, laurier en een snuf zout toe aan de pan. Bak dit tot de paddenstoelen bruin en gaar zijn
Verwarm de oven voor op 190°C en vet een ovenschaal in. Doe de paddenstoelen in een grote kom en laat volledig afkoelen. Rooster ondertussen de hazelnoten lichtjes in een pan en hak ze grof
Voeg, als de paddenstoelen zijn afgekoeld het brood, hazelnoten, en driekwart van de bladselderij toe. Roer eerst de helft van het paddenstoelenvocht erdoorheen. Lijkt het te droog? Voeg dan wat extra toe. Breng op smaak met peper en zout
Doe het mengsel in de ovenschaal en dek deze af met aluminiumfolie. Bak dit 35 minuten in de oven. Haal daarna het aluminiumfolie eraf en bak het nog 5 tot 10 minuten tot de bovenkant bruin is
Garneer met de overgebleven bladselderij