Foto van een schaal met grove pompoenpuree van geroosterde pompoen uit Ottolenghi's Flavour

Grove pompoen­puree uit Ottolenghi's Flavour

Bijgerecht | Hapje
Dit is één van de makkelijkste gerechten uit het boek. Wel erg smaakvol, en een lekker bijgerecht voor de feestdagen. Maar ook lekker op een toastje.
voorbereiden

10min

koken

80min

totaal

1u30min

Op Amerikaanse receptensites kom je veel recepten tegen met pompoenpuree, meestal uit blik. In Nederland is het nog best ingewikkeld om pompoenpuree uit blik te vinden, maar gelukkig is het ook makkelijk zelf te maken. Deze pompoenpuree uit Flavour van Ottolenghi is overigens totaal niet vergelijkbaar met die uit blik, en zou ik ook zeker niet als vervanger daarvoor inzetten.

Voor deze pompoenpuree meng je de pompoen eerst met smaakgevers, waarna je hem langzaam in de oven roostert. Hierdoor kost het wel wat tijd, maar eigenlijk heb je er bijna geen werk aan. Het resultaat is een grove, maar toch ook heel zachte pompoenpuree met een lekker kruidige smaak. De miso maakt het nog iets specialer en zorgt voor wat umami-smaak.

Deze puree van geroosterde pompoen kan heel goed als bijgerecht met kerst. Maar hij is ook erg lekker op een toastje, of als onderdeel van een borrelplank. De puree is geschikt om vooraf te maken. Maak het niet langer dan een dag van tevoren en warm het vlak voor het serveren op. Het is ook geschikt om in te vriezen.

Tips

  • In dit recept kruid je de pompoen met kaneel en komijn. In plaats daarvan kun je ook pumpkin spice gebruiken, als je dat al in huis hebt
  • Deze puree maak je het makkelijkst met een flespompoen, omdat die goed schilbaar is. Het is overigens ook erg lekker met een hakkaido pompoen of een sweet dumpling, maar die schil is wat harder
  • Gebruik een bakvorm waar alles op één laag maar wel zo dicht mogelijk bij elkaar in past. Als er teveel ruimte tussen de stukjes pompoen zit heb je de kans dat het vocht op de bodem aanbrandt. Je kunt daar dan prima de stukjes pompoen uithalen - je zult zien dat die niet verbrand zijn - maar de afwas is dan wel extra veel werk. Dit kun je overigens ook weer voorkomen door de ovenschaal te bedekken met een velletje bakpapier
Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 2 el
    olijfolie plus extra om te serveren
  • 1.5 el
    ahorn- of agavesiroop
  • 2 el
    witte miso
  • 0.5 tl
    kaneel
  • 0.5 tl
    gemalen komijnzaad
  • 2 teentjes
    knoflook gepeld en geplet
  • 0.5 tl
    zout
  • 2
    rode peper in de lengte doormidden
  • 2
    flespompoen geschild, pitjes verwijderd en in stukken van 3-4 cm gesneden ongeveer 1,2 kg
  • 2
    limoen

Bereiding

stap 1

Verwarm de oven voor op 220°C. Bedek een ovenschaal waar alles zo goed mogelijk inpast (zie tip 3) met een velletje bakpapier

stap 2

Doe alle smaakgevers, behalve de rode peper en limoen in een grote kom en meng het door elkaar. Roer hier de stukjes pompoen en rode peper doorheen

stap 3

Verdeel de pompoenstukjes over de ovenschaal en dek het af met aluminiumfolie. Rooster de pompoen 40 minuten in de oven. Verwijder de folie en rooster de pompoen nog 35 tot 40 minuten tot hij heel gaar is en de bovenkant van de pompoen bruin ziet

stap 4

Haal de pepers uit ovenschaal en snijd ze in ringetjes. Prak de pompoen met een vork of een pureestamper tot een grove puree. Zorg ervoor dat je de knoflook ook goed prakt en door de puree mengt

stap 5

Besprenkel met het sap van 1 limoen en wat extra olijfolie. Garneer met de ringetjes rode peper en limoenrasp. Snijd de overgebleven limoen in partjes en serveer het erbij

handige producten voor dit recept
Productfoto van Flavour van Ottolenghi

Flavour - Ottolenghi