Foto van een kom geroosterde bloemkoolsoep met een houten lepel

Geroosterde bloemkool­soep

Soep | Voorgerecht
Plantaardige bloemkoolsoep met weinig ingrediënten en veel smaak. Het is makkelijk om te maken en bevat meer dan genoeg groenten.
voorbereiden

5min

koken

35min

totaal

40min

Deze bloemkoolsoep maak je met heel weinig ingrediënten en je hebt er ook nog eens heel weinig werk aan. En toch is hij erg lekker. Doordat de bloemkool eerst geroosterd wordt in de oven of airfryer, krijgt de soep extra veel smaak.

Soep is altijd lekker, en een makkelijke manier om veel groenten te verwerken en te eten. Met dit recept voor bloemkoolsoep verwerk je een hele bloemkool (ongeveer 800 gram). Verdeeld over 4 kommen houd je 200 gram groenten per persoon over. Heel gezond dus!

Tips

  • Maak deze soep extra snel door de bloemkool niet van tevoren te roosteren. Hierdoor wordt de smaak wel wat neutraler, maar het is nog steeds erg lekker.
  • Voeg een of twee eetlepels citroensap toe voor extra smaak
  • Varieer met andere groenten. Het idee blijft hetzelfde: geroosterde groentensoep. Vervang dan zo nodig wel de tijm voor een passender kruid. Bij paprikasoep kun je bijvoorbeeld denken aan oregano.
  • Voor dit recept heb je een blender of staafmixer nodig
Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 1
    bloemkool in roosjes, de steel in blokjes van ca. 2cm ongeveer 800 gram
  • 1.5 el
    olijfolie
  • snufje
    zout
  • 2
    kleine uien gesnipperd
  • 2 teentjes
    knoflook gesnipperd
  • 1 tl
    gedroogde tijm
  • 1 liter
    bouillon
  • peper en zout naar smaak

Bereiding

stap 1

Oven: Verwarm de oven voor op 200°C. Bedek een bakplaat met bakpapier

stap 2

Airfryer: Deze hoef je niet voor te verwarmen

stap 3

Meng de bloemkool met een halve eetlepel olijfolie en wat zout.

stap 4

Oven: Verdeel de bloemkool over de bakplaat en bak de bloemkoolroosjes in ongeveer 15 minuten goudbruin

stap 5

Airfryer: Bak de bloemkool ongeveer 9 minuten in de airfryer tot goudbruin

stap 6

Verhit een paar minuten voordat de bloemkool klaar is de rest van de olie in een pan met een dikke bodem. Bak de ui 5 minuten tot deze zacht is. Voeg de knoflook toe en bak nog even mee

stap 7

Voeg de bloemkool, bouillon en tijm toe, en breng het aan de kook. Laat het ongeveer een kwartier zachtjes koken, zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen

stap 8

Pureer de soep in de blender of een staafmixer tot een glad geheel. Is de soep te dik? Voeg dan een beetje extra water toe. Te dun? Laat de soep dan nog even inkoken, tot hij de gewenste dikte heeft

stap 9

Breng op smaak met peper, zout en extra tijm

handige producten voor dit recept