Bord harissasoep met een schaaltje citroenpartjes

Harissasoep

Hoofdgerecht | Soep | Lunch
Heerlijk vullende maaltijdsoep boordevol eiwitten, geïnspireerd op de Marokkaanse Harira. Hier kun je weer een tijdje op vooruit.
voorbereiden

15min

koken

45min

totaal

1u

Deze maaltijdsoep is sterk geïnspireerd op Marokkaanse Harira. Het is gebruikelijk om deze soep tijdens de ramadan na zonsondergang te eten, omdat hij heerlijk vullend en voedzaam is. Door de linzen, kikkererwten en quinoa zit dit gerecht vol eiwitten. De variant van dit recept bevat geen vlees, en om het makkelijker te maken gebruik ik harissa in plaats van afzonderlijke kruiden.

De kooktijd is door het gebruik van gedroogde linzen redelijk lang. Ik vind dat niet erg, want ik houd er wel van om zo af en toe in de pan te kijken, een beetje te roeren en te zien hoe het gerecht zich ontwikkelt. Zeker omdat dit met weinig werk genoeg is voor 6 kommen soep gebruik ik graag gedroogde linzen. Wil je de kooktijd met 20 minuten verkorten? Gebruik dan linzen uit blik en voeg die tegelijk met de kikkererwten en quinoa toe. Om het jezelf nog makkelijker te maken kun je de ui, wortel en bleekselderij hakken in de keukenmachine.

Het mooie van dit recept is dat het allemaal niet zo nauw komt en dat je naar hartenlust kunt variëren. Heb je geen bleekselderij? Dan kun je het gerust weglaten. Ook de puntpaprika laat zich makkelijk vervangen door een gewone, maar kan ook prima weggelaten worden. In plaats van quinoa kun je ook gewone rijst of zelfs vermicelli gebruiken. Kijk dan wel even naar de kooktijd, omdat daar nog wel verschil in wil zitten.

Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.

Ingrediënten

voor 6 personen

  • 2
    olijfolie of andere plantaardige olie
  • ui gesnipperd
  • 1
    wortel fijn gehakt
  • 2 stengel
    bleekselderij fijn gehakt
  • 2 teentjes
    knoflook gesnipperd
  • 4 cm
    gember gesnipperd
  • 1 el
    harissa afhankelijk van het type. Heb je heel scherpe harissa? Doe er dan wat minder minder. Van rozenharissa kun je gerust 3 eetlepels gebruiken
  • 150 g
  • 3
    tomaten grof gehakt
  • 1
    puntpaprika in blokjes
  • 1 blik
    tomatenblokjes
  • 800 ml
    bouillon
  • 1 blik
  • 50 g
    quinoa
  • 2 el
    bloem
  • 4 el
    water
  • 1
    citroensap van 1 citroen
  • peper en zout

Bereiding

stap 1

Verhit de olie in een soeppan op middelhoog vuur

stap 2

Voeg de ui, wortel en bleekselderij toe en bak dit in ongeveer 8 minuten tot een beetje begint te kleuren

stap 3

Bak op het laatst de knoflook en gember even mee. Roer hier de harissa en linzen doorheen

stap 4

Voeg de tomatenblokjes en bouillon toe, roer alles door elkaar, breng aan de kook en laat het 20 minuten zachtjes pruttelen

stap 5

Roer er na 20 minuten de quinoa en kikkererwten doorheen. Breng dit opnieuw aan de kook en laat het weer 20 minuten pruttelen, of tot de quinoa gaar is

stap 6

Maak vlak voordat het klaar is een papje van bloem en water. Meng dit samen met het citroensap door de soep

stap 7

Breng op smaak met peper en zout. Voeg zo nodig wat extra harissa toe

lees meer over