Foto van makkelijke plantaardige jus in een steelpan

Makkelijke plantaardige jus

Bijgerecht | Saus
Met deze snelle en simpele jus worden gekookte aardappels een feestje. Met ingrediënten uit de voorraadkast.
voorbereiden

5min

koken

10min

totaal

15min

Jus is een heel makkelijke en lekkere manier om veel smaak aan een simpel gerecht te geven. Een bord met aardappel, groenten en eventueel een vleesvervanger wordt opeens een stuk aantrekkelijker. Maar eigenlijk is het ook al onwijs lekker om gewoon een paar sneeën witbrood in de jus te dopen.

Er is alleen wel een uitdaging om jus te eten terwijl je een plantaardig voedingspatroon volgt: over het algemeen gebruik je het braadvocht van een stuk vlees als basis. Zoals ik al met de misojus liet zien is dat helemaal niet nodig, en kun je ook een heerlijke jus maken die helemaal vegan is. Ookal vind ik het zelf de moeite waard om de misojus te maken, soms wil je iets makkelijkers. Het boek VEGAN van The Happy Pear ↗️ biedt uitkomst, en biedt 3 verschillende recepten voor een makkelijke jus. Dit recept is op de makkelijkste jus daarvan gebaseerd.

Tips

  • Heb je geen maizena? Aardappelzetmeel of pijlwortelpoeder (arrow root) werkt ook
  • Het is wel belangrijk om de jus die je door de maizena mengt te zeven. Anders bindt de maizena aan de ui en krijg je erg veel klontjes
  • Toch nog klontjes? Zeef ze er dan op het laatst uit
Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.
Deze pagina bevat affiliate links. Als je via een van deze links iets bestelt ontvang ik daar mogelijk een vergoeding voor. Dit houdt Plantproef in de lucht. Het kost jou niets extra.

Ingrediënten

voor 500 ml

  • 2 el
    olie
  • 1
    ui gesnipperd
  • 500 ml
    bouillon
  • 4 el
    sojasaus
  • 3 el
  • 0.5 tl
    knoflookpoeder
  • zwarte peper naar smaak
  • 2 el
    maizena

Bereiding

stap 1

Verhit 1 eetlepel olie in een steelpan. Fruit hierin de ui in 3 tot 5 minuten tot glazig

stap 2

Voeg de bouillon, tamari, edelgist, knoflookpoeder en peper toe en breng aan de kook

stap 3

Zet het vuur laag. Doe de maizena in een aparte kom. Voeg hier ongeveer 6 eetlepels gezeefd kookvocht aan toe en meng tot en glad papje

stap 4

Voeg het maizenapapje toe aan de jus. Breng het opnieuw aan de kook en laat het ongeveer 5 minuten zachtjes doorpruttelen, tot het de gewenste dikte heeft

stap 5

Optioneel: Zeef de jus zodat je een gladde jus krijgt. Vind je net als ik wel lekker om een wat grovere jus te hebben? Dan kun je deze stap overslaan

stap 6

Serveer warm

handige producten voor dit recept
Productfoto van het veganistische kookboek "Vegan cooking for everyone" van the Happy Pear

Vegan cooking for everyone - The Happy Pear