Foto van een schaaltje aardappelpuree met miso-linzenjus

Miso-linzen­jus

Bijgerecht | Saus
Heerlijk plantaardig alternatief voor jus. Boordevol eiwitten. Lekker voor over de aardappels. Geschikt om in te vriezen, dus maak gerust extra!
voorbereiden

10min

koken

15min

totaal

25min

Bij een plantaardig eetpatroon mis je soms jus voor over de aardappels of om een vleesvervanger in te drenken. Isa Does It ↗️ biedt een goed vegan alternatief voor jus op basis van linzen en miso. Door de linzen voeg je zo gemakkelijk extra eiwitten toe aan de maaltijd, terwijl de miso zorgt voor erg veel smaak. Deze jus is lekker dik en heerlijk bij Hollandse pot, of zoals Isa het serveert bij een kom quinoa. Het doet het ook erg goed over een simpel bord aardappelpuree.

Voor dit recept heb je een staafmixer of blender nodig.

Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 1.5 el
    maizena of pijlwortel (arrowroot)
  • 375 ml
    bouillon
  • 2 el
    olijfolie
  • 1
    kleine ui gesnipperd
  • 2 teentjes
    knoflook geperst of fijngehakt
  • 175 g
    linzen (bruin of groen) gekookt of uit blik
  • 1 el
    witte miso
  • peper en zout

Bereiding

stap 1

Meng de maïzena of pijlwortel goed met 125ml van de bouillon en zet opzij

stap 2

Verhit de olie op middelhoog vuur en bak hierin de ui in een paar minuten glazig

stap 3

Bak de knoflook en tijm nog ongeveer een minuut mee

stap 4

Voeg de rest van de bouillon, de linzen, miso, peper en zout toe en verhit het tot het kookpunt

stap 5

Pureer het met de staafmixer of in de blender tot een redelijk smeuïg geheel. Het is niet erg als het wat grover blijft

stap 6

Roer de maïzena nog een keer goed door en voeg dit al roerend toe zodat alles goed mengt

stap 7

Laat het geheel nog ongeveer 7 minuten langzaam pruttelen tot het de juiste consistentie heeft. Roer regelmatig

handige producten voor dit recept