Foto van plantaardige Doenjang Jjigae met pompoen

Plantaardige Doenjang Jjigae met pompoen

Hoofdgerecht
Deze Koreaanse stoofpot is het hele jaar door lekker. Met herfstgroenten extra lekker voor het najaar.
voorbereiden

5min

koken

25min

totaal

30min

De herfst is voor mij stoofschotelseizoen, en daar past deze Koreaanse stoofschotel wat mij betreft ook goed bij. Een belangrijk ingrediënt voor Doenjang Jjigae is de Doenjang. Een gefermenteerde sojabonenpasta die wel wat weg heeft van miso. Doenjang is wel grover dan miso, en je vindt er nog stukjes sojaboon in terug. Ook is de smaak een stuk sterker dan witte miso.

Veel recepten voor Doenjang Jjigae bevatten vis, terwijl het zonder ook heel lekker is. In plaats daarvan gebruik ik in dit recept kastanjechampignons en wat zeewier. Het zeewier geeft een beetje een vissige smaak aan het gerecht, maar is volledig optioneel. Ook kom je veel recepten tegen met courgette, terwijl dat seizoen inmiddels wel voorbij is. Gelukkig ben ik niet de enige die dacht dat Doenjang Jjigae met pompoen wel eens erg lekker zou kunnen zijn, en zijn er een aantal recepten ↗️ voor te vinden. Dit recept is daarop gebaseerd, maar dan plantaardig.

Het fijne van dit recept is dat je vrij los om kunt gaan met de verhoudingen. Is het niet zout genoeg? Voeg dan wat extra doenjang of een scheut sojasaus toe. Ook groenten kun je naar eigen smaak toevoegen. De enige groente die me tot nu toe niet zo goed is bevallen is aubergine.

Serveer met rijst en eventueel kimchi.

Tips

  • Geen Doenjang in huis maar wel miso? Gebruik dat dan in plaats van Doenjang. Witte miso heeft wel veel minder smaak dan Doenjang, dus voeg eventueel wat extra toe
  • Geen Doenjang in huis maar wel ssamjang (een voorgemixte saus van doenjang en gochujang)? Dat kun je prima gebruiken, maar pas dan wel op met de extra gochugaru
  • In plaats van pompoen kun je ook andere groenten gebruiken. Bloemkool zal ook zeker niet misstaan
Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.

Ingrediënten

voor 2 personen

  • 1
    vastkokende aardappel geschild en in blokjes van ca. 2 cm
  • 200 g
    pompoen geschild en in bokjes van ca. 2 cm bijvoorbeeld flespompoen
  • 100 g
    champignons schoongemaakt en in kwarten
  • 1
    kleine ui in blokjes van 1 à 2 cm
  • 0.5
    rode peper in ringetjes
  • 1 teentje
    knoflook fijngehakt
  • 2 el
    zeewier bijvoorbeeld kombu. Optioneel
  • 2.5 el
    doenjang
  • 1 tl
    gochugaru (koreaanse chilivlokken) of 1 of 2 theelepes gochujang
  • 200 g
    tofu in blokjes

Bereiding

stap 1

Doe de aardappel, pompoen, ui, knoflook, rode peper en zeewier in een pan. Voeg genoeg water toe zodat het net onder staat en breng aan de kook

stap 2

Voeg de doenjang en gochugaru toe en roer het goed door. Laat het 20 tot 25 minuten pruttelen tot de groenten gaar zijn

stap 3

Roer de blokjes tofu erdoorheen en kook het nog 5 minuten door

stap 4

Garneer met extra gochugaru en eventueel een bosuitje. Serveer met rijst

handige producten voor dit recept
Productfoto van een gietijzeren braadpan van Le Creuset

Gietijzeren braadpan

Productfoto van een OXO Good Grips dunschiller

Dunschiller