Foto van bananenbrood met een losse plak op een schaaltje

Bananen­­brood met Chocolade en Pecannoten

Snack | Tussendoortje
Bananenbrood is een heerlijk tussendoortje. Deze plantaardige versie is wel extra luxe met chocolate chips en pecannoten
voorbereiden

20min

koken

25min

totaal

1u15min

Als enigszins verantwoord zoet tussendoortje is een plak bananenbrood altijd erg lekker. Dat vinden meer mensen, want er zijn eigenlijk al meer dan genoeg recepten online te vinden. Deze zijn niet allemaal vegan, en ook de focus verschilt per recept. Sommige recepten zijn glutenvrij en focussen erg op gezondheid. Dit recept is een wat luxere versie, met pecannoten en chocolate chips. Het is zeker niet de gezondste variant, maar wel erg lekker.

Bananenbrood is gelukkig heel goed vegan te maken. In het V’gan lifestyle magazine ↗️, editie 02 2023 staat een recept voor “perfect bananenbrood”, met als kop “Sweet dreams are made of these”. Het is dan ook een extra luxe bananenbrood, met pecannoten en chocolate chips. Zonder deze ingrediënten is het brood waarschijnlijk alsnog heel lekker (al heb ik het niet geprobeerd), terwijl het brood wel meteen ongeveer 5 euro goedkoper wordt. De lichtbruine basterdsuiker uit het recept van V’gan verving ik met dadels. Hierdoor wordt bananenbrood iets gezonder. Mocht je liever suiker willen gebruiken, vervang de dadels dan met 100 gram lichtbruine basterdsuiker.

Het bananenbrood blijft maximaal een paar dagen goed, maar laat zich gelukkig goed invriezen. Snijd hiervoor het brood eerst in plakken, en vries deze los van elkaar in.

Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.

Ingrediënten

voor 12 plakken

  • 220 g
    tarwebloem of speltbloem
  • 1 tl
    baking soda
  • 1 tl
    speculaaskruiden
  • zout
  • 50 g
    dadels 6 a 7 stuks
  • 4
    rijpe bananen
  • 40 g
    kokosolie gesmolten
  • amandelmelk
  • 1 tl
    vanille-extract
  • 80 g
    gezouten pecannoten gehakt
  • 80 g
    chocolate chips

Bereiding

stap 1

Verwarm de oven voor op 180°C. Bereid een cakeblik voor door deze in te vetten en de onderkant te bekleden met bakpapier

stap 2

Meng in een grote kom de droge ingrediënten (bloem, baking soda, speculaaskruiden en een snuf zout) goed door elkaar

stap 3

Snijd de dadels in kleine stukjes

stap 4

Prak in een andere kom 3 van de 4 bananen. Voeg de gesmolten kokosolie, dadels, amandelmelk en vanille-extract toe en roer dit tot een geheel. Er mogen best nog een paar klontjes in zitten

stap 5

Voeg het bananenmengsel toe aan de droge ingrediënten en meng dit tot een beslag. Spatel hier als laatste de pecannoten en chocolate chips doorheen

stap 6

Schep het beslag in een cakeblik. Snijd de overgebleven banaan in de lengte doormidden en leg deze met de snijkant naar boven op het beslag. Druk de banaan een beetje in het beslag

stap 7

Bak het brood ca. 45 minuten in de oven. Laat het even afkoelen voordat je het aansnijdt