Foto van vegan chocoladecake versierd voor Halloween

Vegan chocolade­cake - heerlijk voor Halloween

Snack | Tussendoortje
Deze plantaardige chocoladecake maak je met simpele ingrediënten. Perfect om te versieren voor Halloween.
voorbereiden

10min

koken

35min

totaal

45min

Deze plantaardige chocoladecake is echt heel makkelijk en je hebt er maar weinig ingrediënten voor nodig. Het resulteert in een vrij smeuïge cake, dus verwacht geen heel luchtig resultaat. Dit recept is op basis van cacaopoeder, waardoor je niet hoeft op te letten op eventuele toevoegingen in chocolade.

Het boek Isa Does It ↗️ is al vaker voorbij gekomen, maar dan vooral hartige gerechten zoals deze stoofpot. Ook dit recept komt uit dat boek, al zijn de verhoudingen wel wat aangepast. Het origineel resulteerde meer in een hybride brownie-cake. Ook best lekker, maar niet waar ik naar op zoek was. Mogelijk zit er een verschil in de kracht van Amerikaans en Europees bakpoeder, want ik heb de hoeveelheid bakpoeder uiteindelijk ongeveer verdrievoudigd.

Tips

  • Dit recept gaat uit van een springvorm van 22cm. Voor een dikkere cake kun je ook prima een springvorm van 20cm gebruiken. Wil je een andere maat gebruiken? Raadpleeg dan een omrekentabel voor springvormen, zoals die op Rutger bakt ↗️. Wil je het zelf uit kunnen rekenen? Bekijk dan de uitleg op het Baklab ↗️.
  • Maak deze cake extra lekker door deze in te smeren met lekker smeuïge chocolade ganache ↗️. Of bestrooi de cake met poedersuiker.
Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.

Ingrediënten

voor 8 personen

  • 300 ml
    amandelmelk
  • 1.5 tl
    appelciderazijn
  • 130 g
    kristalsuiker
  • 80 ml
    koolzaadolie
  • 1.5 tl
    vanille-extract
  • 150 g
    tarwebloem
  • 40 g
    cacaopoeder
  • 1 tl
    baking soda
  • 1 tl
    bakpoeder
  • snufje
    zout

Bereiding

stap 1

Verwarm de oven voor op 175°C. Bekleed de bodem van een springvorm van 22cm met bakpapier en smeer de rand in met olie

stap 2

Meng de amandelmelk en appelciderazijn en zet opzij. Volgens het originele recept zou het een beetje moeten gaan schiften. Dat is bij mij nog niet gebeurd, maar mocht het wel zo zijn is dit dus helemaal normaal

stap 3

Voeg na een paar minuten de suiker, koolzaadolie en vanille-extract toe meng alles met een garde goed door elkaar

stap 4

Zeef de overige ingrediënten in een andere, grote kom. Voeg eerst de helft van de natte ingrediënten toe en roer goed. Voeg daarna de rest toe en roer tot een glad geheel. Het is niet erg als er een paar klontjes in zitten.

stap 5

Bak de cake in de oven in 35 minuten gaar. Laat volledig afkoelen voordat je de springvorm verwijdert