Foto van vegan pannenkoeken met lijnzaad-ei

Basisrecept vegan pannen­koeken

Ontbijt | Lunch | Hoofdgerecht
Met dit basisrecept maak je de plantaardige pannenkoeken die net zo lekker zijn als de niet-vegan variant
voorbereiden

5min

koken

15min

totaal

20min

Pannenkoeken zijn te lekker om te moeten missen. Gelukkig zijn ze ook heel goed plantaardig te maken. Dit recept had ik eerder al een paar keer gemaakt en elke keer lukte het goed. Totdat ik op een gegeven moment weer wat losser in de verhoudingen werd en ook andere pannenkoekenrecepten ging uitproberen. Die recepten werken misschien heel goed voor pancakes of juist voor crepes, of als je gewoon heel goed bent in pannenkoeken bakken. Voor mij resulteerde het elke keer in een mislukking. Uiteindelijk kwam ik toch weer terug bij dit recept, en was het meteen weer raak.

In plaats van ei wordt in dit recept flax egg ↗️ op basis van lijnzaad gebruikt. Hierdoor bindt de pannenkoek beter, en wordt hij ook wat smeuïger. Daarnaast is lijnzaad ook nog eens heel gezond ↗️. Naast Omega-3 bevat het ook vitamine B1 en 2, calcium, magnesium, zink en kalium.

De verhouding van dit recept kun je makkelijk aanpassen aan de hoeveelheid pannenkoeken die je maakt. Meng voor het flax egg 1 deel gemalen lijnzaad met 3 delen water. Gebruik ongeveer 1 flax egg per 200 gram bloem. Houdt voor het bloem en de melk een verhouding van 1:2 aan. Voeg als het deeg te dik is wat extra melk toe, of, als het juist te slap is, wat extra bloem.

Tips

  • Het flax-egg werkt het beste als je het lijnzaad zo fijn mogelijk maalt. Dit kan met een vijzel, of, wat ik het handigst vind, in het hakmolentje van de staafmixer. Voor de Bamix staafmixer bestaat een hakmolentje met powder disc, wat echt perfect werkt. Mijn keukenmachine kan er niets mee
  • Ik maak dit recept graag met amandelmelk. In veel andere recepten kom ik sojamelk tegen, wat net als amandelmelk vaak iets vettiger is. Het kan ook wel met havermelk, al vind ik het resultaat dan iets minder
  • Het beslag is iets dikker dan ik gewend was van pannenkoeken met ei. Dunner beslag kan wel, maar het heeft dan eerder de neiging om uit elkaar te vallen
  • Als je een wat grotere hoeveelheid pannenkoeken maakt, kan het beslag soms wat te dik worden door de werking van het lijnzaad. Meng er dan nog wat extra melk doorheen om het weer op de juiste dikte te krijgen
Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.

Ingrediënten

voor 6 pannenkoeken

  • 2 el
    lijnzaad gemalen, hoe fijner hoe beter
  • 6 el
    water
  • 200 g
    bloem
  • 400 ml
    amandel- of sojamelk
  • snufje
    zout
  • olie om in te bakken

Bereiding

stap 1

Maak als als eerste een flax egg door het lijnzaad en water door elkaar te roeren. Laat dit minimaal 5 minuten staan terwijl je de rest van het beslag mengt

stap 2

Verhit een koekenpan op midden-hoog vuur. Zorg ervoor dat deze goed heet is voordat je begint met pannenkoeken bakken. Dit duurt even.

stap 3

Roer in een kom de meel, melk en het zout met een garde tot een glad beslag. Meng hier het flax egg doorheen

stap 4

Als de pan goed heet is kun je beginnen met bakken. De temperatuur kun je testen door een druppel water in de pan te laten vallen. Als deze door de pan danst is de temperatuur goed. Verdeel olie in de pan en wacht even tot deze ook goed warm is

stap 5

Giet ongeveer een soeplepel beslag in de pan en verdeel dit. Bak elke pannenkoek een paar minuten per kant