Foto van bacon op basis van aubergine, opgestapeld op een bord

Aubergine bacon

Bijgerecht | Smaakgever
Het is lastig om met een plantaardig voedingspatroon een goede vervanger voor bacon te vinden. Deze gemarineerde en gebakken aubergine komt aardig in de buurt.
voorbereiden

20min

koken

35min

totaal

55min

Je hebt maar een heel klein beetje bacon of spek nodig om erg veel smaak aan een gerecht te geven. Die smaakervaring vervangen met iets plantaardigs is niet vanzelfsprekend.

Een van de eerste boeken met veganistische recepten die ik kocht - The Happy Pear: Vegan Cooking for Everyone - bood daarvoor gelukkig een oplossing: een recept voor bacon op basis van gebakken aubergine. Dat is precies wat ik zo leuk vind aan plantaardig koken: je neemt iets wat héél lekker is, maar niet per se gezond en in plaats daarvan maak je iets wat een ongeveer vergelijkbare smaakervaring geeft op basis van groenten. Dit recept heeft een andere bereidingswijze: in plaats van de aubergine in de pan te bakken wordt hij langzaam in de oven gegaard. Als je haast hebt kun je ervoor kiezen de aubergine in een pan te bakken.

Het idee van dit recept is dat bacon niet alleen zout is, maar ook een tikje zoet, zuur en een beetje spicy. De marinade bevat al deze smaken, waardoor de aubergine prima als vervanger voor bacon gebruikt kan worden. Hoe langer je de aubergine marineert, hoe sterker de smaak wordt. In principe is 10 minuten al genoeg; een paar uur (of een hele nacht) is wel echt beter.

Deze aubergine-bacon is heerlijk bij (vegan) pannenkoeken ↗️, maar misstaat ook zeker niet bij een bord pasta pesto. Hij is ook erg lekker bij deze pasta met spinazie en plantaardige bechamelsaus. Of wat dacht je van een burger?

Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.

Ingrediënten

voor 4 personen

voor de marinade

 • 3 el
  sojasaus
 • 2 el
  appelciderazijn
 • 2 tl
  ahorn- of agavesiroop
 • 2 tl
  gerookt paprikapoeder
 • 0.5 tl
  knoflookpoeder
 • 1 el
  olijfolie

Bereiding

stap 1

Meng alle ingrediënten voor de marinade in een ruime kom

stap 2

Voeg de plakken aubergine toe en laat minstens 10 minuten staan, zodat de smaken er goed in kunnen trekken. Je kunt het ook een nacht afgedekt in de koelkast laten marineren om de smaak optimaal tot zijn recht te laten komen

stap 3

Verwarm de oven voor op 120°C. Bedek een bakplaat met bakpapier en verdeel de plakken aubergine zo zodat ze niet overlappen

stap 4

Laat de aubergine ongeveer 25 minuten garen in de oven. Draai de plakken om en bak nog 5 tot 10 minuten tot het meeste vocht eruit is. Haal uit de oven en laat even staan; de plakken zullen dan nog iets knapperiger worden

handige producten voor dit recept