Foto van bruine rijst met linzen en olijven op een bord

Bruine rijst met linzen

Bijgerecht | Hoofdgerecht
Soms heb je geen zin in iets ingewikkelds. Deze rijst- linzenschotel is een complete maaltijd en makkelijk te maken. Door de za'atar toch een beetje bijzonder.
voorbereiden

10min

koken

45min

totaal

55min

Soms heb je gewoon zin in iets simpels en voedzaams. Dit gerecht is daar perfect voor. Het is makkelijk te maken, is niet heel uitgesproken qua smaak - al geven de olijven en za’atar het toch nog een beetje iets bijzonders, en ook nog eens heel gezond. Dit recept is een combinatie van de ingrediënten van dit recept met rijst en linzen op Running on Real Food ↗️ en de bereiding van Shane and Simple ↗️. Door het op de rijst even mee te bakken met de ui lijkt dit gerecht een beetje op pilav.

In dit recept gebruik ik courgette en paprika als groente, maar het leent zich om nog extra ingrediënten toe te voegen of om andere groenten te gebruiken. Het is bijvoorbeeld ook erg lekker met spinazie. Of probeer eens dit recept voor Mujadara op indenvreemde.nl ↗️. Hierbij worden rijst en linzen gecombineerd met gekaramelliseerde uien. Erg lekker!

Heb je haast? Maak dit gerecht dan eens met witte rijst en linzen uit blik. Dan staat het in ongeveer 20 minuten op tafel. De tijd die het extra kost om het met bruine rijst en gedroogde linzen te gebruiken is passieve tijd: het is niet meer werk, maar je moet iets langer wachten tot het eten op tafel staat. Wil je wel bruine rijst gebruiken maar linzen uit blik? Voeg de linzen dan nadat de rijst ongeveer 20 minuten heeft gekookt toe.

Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.

Ingrediënten

voor 4 personen

 • 1 el
  olijfolie
 • 1
  ui gesnipperd
 • zeezout
 • 1
  aubergine in blokjes
 • 180 g
  bruine linzen groene bruine of groene
 • 150 g
  bruine rijst bv. zilvervliesrijst
 • 900 ml
  bouillon of water
 • 50 g
  zwarte olijven in plakjes
 • 2 el
  za'atar
 • zwarte peper

Bereiding

stap 1

Verhit de olie in een pan met dikke bodem. Bak de ui en paprika met een snuf zout tot de ui glazig wordt. Dit duurt een paar minuten. Eventueel kun je de ui wat langer bakken tot de ui wat donkerder kleurt. Dit geeft een wat diepere smaak aan het gerecht.

stap 2

Roer de aubergine, linzen en de bruine rijst erdoorheen. Voeg de bouillon of het water toe en roer nog even door. Breng het aan de kook, zet het vuur laag en laat het ongeveer 40 tot 45 minuten pruttelen.

stap 3

Voeg als de rijst en linzen gaar zijn, en al het vocht is opgenomen de olijven en za'atar toe. Breng het op smaak met peper en eventueel wat extra zout.

handige producten voor dit recept
Productfoto van een gietijzeren braadpan van Le Creuset

Gietijzeren braadpan