
Risotto met oesterzwammen en doperwten
10min
30min
40min
Met dit recept voor risotto tover je met een aantal basisingrediënten een heerlijke plantaardige risotto op tafel. Deze risotto is zonder plantaardige boter, en gebruikt als kaasvervanger alleen edelgist. Dit recept is gebaseerd op de risotto uit VEGAN van The Happy Pear, maar de bereidingswijze is wat aangepast. Ook miste het recept een zuurtje. Dit wordt opgelost door een of twee eetlepels citroensap toe te voegen. Hierdoor komen de tijm en oesterzwammen ook extra goed tot hun recht.
Risotto kost wat tijd en liefde, maar de afwas valt dan weer mee. Je hebt er maar een pan voor nodig. Paddenstoelenrisotto is natuurlijk een klassieker. Door de rijke smaak van paddenstoelen is het ook bijna moeiteloos vegan te maken.
Tips
- In het oorspronkelijke recept wordt al het vocht in een keer toegevoegd, in plaats van beetje bij beetje zoals je gewend bent bij risotto. Nadat je het vocht hebt toegevoegd doe je een deksel op de pan, en wacht je 25 tot 30 minuten waarbij je maar af en toe roert. Ik heb de risotto op beide manieren geprobeerd, en geef toch de voorkeur om steeds een flinke lepel bouillon toe te voegen. Met de methode waarbij je al het vocht in een keer toevoegt werd het minder romig. Het werd wel al een stuk beter door op het laatst nog wat extra vocht toe te voegen, en dat 5 minuten al roerend door de rijst op te laten nemen.
- Gebruik verschillende soorten paddenstoelen om het gerecht extra speciaal te maken. Voeg naast oesterzwammen bijvoorbeeld ook wat kastanjechampignons toe.
- In plaats van de oesterzwammen te snijden kun je ze ook voorzichtig in stukken scheuren. Hierdoor krijgen ze een wat meer vlezige textuur.
- Carnaroli of arborio, welke risottorijst moet ik gebruiken? Dat maakt niet zoveel uit, het wordt allebei lekker. Carnaroli blijft wat steviger, terwijl arborio een wat dikkere risotto oplevert.
Ingrediënten
voor 4 personen
- 1 elolijfolie
- 1ui gesnipperd
- 2 teentjesknoflook fijn gehakt
- 2laurierblad
- 200 goesterzwammen in hapklare stukken
- 200 gdoperwten
- 2 elsojasaus
- 2 el
- 1 tltijm
- 500 grisottorijst Arborio of Carnaroli
- 2 elcitroensap
- 1 literbouillon
- peper en zout
- chilivlokken
Bereiding
Verhit de olijfolie in een grote pan met dikke bodem
Fruit de ui in 2 a 3 minuten glazig. Voeg het laurierblaadje en de knoflook toe en bak nog een minuut mee
Voeg de oesterzwammen en doperwtjes toe. Bak dit tot de paddenstoelen wat vocht beginnen te verliezen en roer de sojasaus, edelgist en tijm erdoorheen
Bak de rijst een minuut mee tot het glazig is. Voeg het citroensap toe en roer dit door tot het door de rijst is opgenomen
Voeg een grote lepel bouillon toe. Ik gebruik zelf meestal ongeveer een halve soeplepel. Roer dit door de rijst en laat het zachtjes pruttelen tot het bijna is opgenomen. Roer af en toe door.
Herhaal de vorige stap totdat de rijst gaar is. Is de bouillon op maar de rijst nog niet gaar? Voeg dan wat extra water toe
Breng op smaak met peper, zout en chilivlokken. Garneer met een schijfje citroen