Foto van een schaal met portugese rijst met witte bonen en groene kool

Portugese rijst met witte bonen en groene kool

Bijgerecht | Hoofdgerecht
Een perfect en lekker voedzaam gerecht voor de doordeweekse avond. Maak extra veel en eet het de volgende dag als lunch.
voorbereiden

5min

koken

35min

totaal

40min

Deze rijstschotel is geïnspireerd op de Portugese keuken. Het is een heerlijk hartig gerecht, maar toch al met een kleine knipoog naar het voorjaar. Door de groene kool en bonen is deze rijst extra voedzaam. Omdat het zo makkelijk is maak ik het met enige regelmaat. Vaak als bijgerecht in plaats van "kale" rijst, maar soms op luie dagen ook gewoon zonder iets erbij.

Dit gerecht is erg geschikt om de volgende dag op te warmen. Neem eventuele restanten dus vooral mee als lunch.

Tips

  • Bak eens een vegan (chorizo-)worstje mee met de ui voor extra veel smaak
  • Hoe lang de rijst moet koken is afhankelijk van het soort rijst dat je gebruikt. De kooktijd is iets langer dan op de verpakking staat
  • Voeg wat extra groenten toe als je het als hoofdgerecht serveert
Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 2 el
    olijfolie
  • 1
    ui gesnipperd
  • snufje
    zout
  • 2 teentjes
    knoflook geperst of fijngehakt
  • 1 tl
    paprikapoeder
  • 2 el
    rode wijnazijn
  • 1 blik
    witte bonen inclusief vocht
  • 200 g
    groene kool grof gehakt
  • 1 el
    tomatenpuree
  • 1 el
    sojasaus
  • 800 ml
    bouillon
  • 200 g
    langkorrelige witte rijst bijvoorbeeld basmati
  • peper en zout

Bereiding

stap 1

Verhit de olie op middelhoog vuur in een ruime pan waar je een deksel voor hebt. Fruit de ui samen met een snuf zout tot hij begint te verkleuren. Voeg de knoflook en gerookt paprikapoeder toe en bak een minuutje mee

stap 2

Draai het vuur omlaag en voeg de azijn, bonen inclusief vloeistof en kool toe en roer alles goed door elkaar. Bak alles nog een minuut door

stap 3

Voeg de tomatenpuree, sojasaus en bouillon toe en roer alles door elkaar. Breng aan de kook en laat het op laag vuur 10 minuten pruttelen

stap 4

Voeg de rijst toe en laat het nog ongeveer 20 minuten zachtjes doorkoken tot de rijst gaar is. De rijst hoort nog wat vochtig te zijn. Breng op smaak met peper en zout en serveer

handige producten voor dit recept
Productfoto van een gietijzeren braadpan van Le Creuset

Gietijzeren braadpan