Foto van een schaal met fancy goa korma

Fancy Korma uit Goa

Hoofdgerecht
Indiase curry voor als je zin hebt om wat langer in de keuken te staan. Goed te bewaren, waardoor je er vaker van kunt genieten.
voorbereiden

10min

koken

40min

totaal

50min

Toegegeven: dit recept vraagt wat meer inspanning dan gebruikelijk. Het is meer werk en wat ingewikkelder. In ruil daarvoor krijg je wel een lekker kruidige curry, die boordevol groenten zit. Ondanks dat het kruidig is, is het allesbehalve een pittige curry. Daarom is het ook erg geschikt voor kinderen. Doordat een deel van de groenten geblend worden heb je niet eens door dat er zoveel groenten in zitten. Door de kikkererwten is het een goede plantaardige bron van eiwitten.

Dit recept is geïnspireerd op het recept voor Traditional Goan Korma uit VEGAN van The Happy Pear ↗️, uit de categorie Fancier curry. Vergeleken met de andere curries in het boek is het ook wel fancy en vergt wat tijd en aandacht. Ik heb het hier en daar wat makkelijker gemaakt.

Wil je het nog makkelijker? Ik heb het niet geprobeerd, maar ik denk dat de curry ook heel lekker is als je alle groenten gewoon in de pan gaart en de oven en de blender skipt. Misschien niet zo authentiek, maar wel een stuk minder werk. Ik zou dan wel de geraspte kokos en amandelen weglaten zodat de saus wat gladder blijft.

Tips

  • Zorg ervoor dat je alle ingrediënten van tevoren hebt klaargelegd en voorbereid
  • In plaats van amandelen kun je voor de saus ook cashewnoten gebruiken
  • Voor dit recept heb je een blender nodig
  • Wil je extra smaak aan het gerecht geven? Toast dan de kruiden een paar minuten in een droge pan voordat je ze toevoegt aan de saus
Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.
Deze pagina bevat affiliate links. Als je via een van deze links iets bestelt ontvang ik daar mogelijk een vergoeding voor. Dit houdt Plantproef in de lucht. Het kost jou niets extra.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 1
    bloemkool in roosjes ongeveer 500 gram
  • 1
    rode paprika in grove stukken
  • 2
    wortels in plakken van ca. 1 cm
  • 1 el
    olie
  • snufje
    zeezout
  • 2
    uien gesnipperd
  • 3 teentjes
    knoflook gesnipperd
  • 2 cm
    gember gesnipperd
  • 2 blikken
    kikkererwten afgespoeld en uitgelekt
  • 1 blik
    tomatenblokjes
  • 1 blik
    kokosmelk
  • 1 el
    ahorn- of agavesiroop
  • peper en zout naar smaak

kruiden

  • 3 el
    geraspte kokos
  • 3 el
    currypoeder
  • 2 el
    amandelen gemalen
  • 1 tl
    gemalen korianderzaad
  • 1 tl
    garam masala
  • 1 tl
    gemalen komijnzaad
  • 1 tl
    zout
  • 0.5 tl
    kurkuma

toppings

  • geroosterde cashewnoten
  • verse koriander of bladpeterselie

Bereiding

stap 1

Verwarm de oven voor op 200°C

stap 2

Bedek een bakplaat met bakpapier

stap 3

Meng de bloemkool met een halve eetlepel olie en wat zout in een kom. Verdeel dit over iets meer dan de helft van de bakplaat

stap 4

Doe de paprika en wortel in dezelfde kom. Meng opnieuw met een halve eetlepel olie en wat zout. Verdeel over de andere helft van de bakplaat. Is je oven niet groot genoeg? Eventueel kun je wortel en paprika ook 10 minuten koken

stap 5

Bak de groenten 20 minuten in de oven tot ze gaar zijn

stap 6

Verhit ondertussen de rest van de olie in een grote hapjespan. Fruit hierin de ui, knoflook en gember tot ze bruin beginnen te zien, ongeveer 5 minuten

stap 7

Doe de ui, knoflook en gember samen met de paprika en wortel in de blenderkan. Voeg de tomatenblokjes, kokosmelk, kruiden en ahornsiroop toe, en blend tot een gladde saus

stap 8

Doe de bloemkool samen met de saus in de hapjespan. Voeg de kikkererwten toe en breng aan de kook

stap 9

Laat het nog 5 tot 10 minuten zachtjes pruttelen, zodat alle smaken goed opgenomen worden en de saus wat kan indikken

stap 10

Proef, en breng desgewenst op smaak met extra zout of kruiden

handige producten voor dit recept
Productfoto van het veganistische kookboek "Vegan cooking for everyone" van the Happy Pear

Vegan cooking for everyone - The Happy Pear