Foto van nasi goreng met groene kool op een wit bord

Nasi goreng met groene kool

Hoofdgerecht
Dit recept geeft een leuke twist aan Nasi Goreng. Niet authentiek, wel een erg lekker recept met gebakken rijst.
voorbereiden

10min

koken

25min

totaal

35min

Dit recept is gebaseerd op het recept voor nasi met spruitjes uit Azië van Meera Sodha. Dat is een heerlijk kookboek met ontzettend lekkere Aziatische fusion-gerechten. De recepten zijn zeker niet authentiek, maar aangepast op ingrediënten die in Engeland goed verkrijgbaar op. Dit levert verrassende en erg smakelijke gerechten op. Veel van die gerechten zijn vegan, maar sommige zijn vegetarisch. Dit gerecht voor nasi goreng is wel vegan en geeft een leuke twist aan nasi. In dit gerecht combineert Meera Sodha namelijk de Aziatische smaak van nasi met spruitjes. Heerlijk dus voor in de herfst.

Voor dit recept gebruik ik echter geen spruitjes, maar groene kool. Dat geeft een wat mildere smaak. Door de kool op twee manieren te bereiden kun je er lekker veel van eten zonder dat het storend wordt. Alsnog is het een eenvoudig recept voor nasi goreng.

Serveer op zichzelf of met wat gebakken tempeh of tofu. Ook lekker met wat gebakken uitjes.

Tips

  • Gebruik spruitjes in plaats van groene kool
  • Dit gerecht is erg lekker met ketjap manis
  • Meer weten over Azië van Meera Sodha? Lees hier mijn review
Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 350 g
    witte rijst bij voorkeur jasmijn of pandan
  • 2 el
    koolzaadolie of andere plantaardige olie
  • 1
    rode ui gesnipperd
  • 2 teentjes
    knoflook fijngehakt of geperst
  • 2
    spaanse peper in ringetjes
  • 750 g
    groene kool in de lengte in vieren en vervolgens in dunne reepjes ongeveer 1 kleine
  • 2 el
    tomatenpuree
  • 4 el
    sojasaus
  • 2 tl
    basterdsuiker
  • 2 el
    witte wijnazijn
  • 1 el
    sesamolie
  • zout naar smaak

Bereiding

stap 1

Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking

stap 2

Verhit de koolzaadolie (of andere plantaardige olie) in een grote hapjespan. Bak de ui 5 minuten tot hij begint te bruinen. Voeg de knoflook en tweederde van de peper toe en bak een minuut mee

stap 3

Voeg ook ongeveer tweederde van de kool toe en houd de rest apart. Daar maak je straks een salade van. Meng alles goed door elkaar en bak de kool ongeveer 8 minuten. Roer af en toe, maar niet te vaak. Je wilt dat de kool mooi bruin kleurt

stap 4

Maak ondertussen de salade van de rest van de kool. Meng deze in een kom met 1 eetlepel sojasaus, 1 eetlepel azijn, de sesamolie, 1 theelepel suiker en de rest van de rode peper. Meng alles goed door en zet apart

stap 5

Doe de tomatenpuree, de rest van de sojasaus, azijn en suiker samen met een goede snuf zout in de pan met de kool. Roer dit door elkaar en bak nog 5 minuten door

stap 6

Voeg tenslotte de gekookte rijst door. Doe dit niet in één keer, maar stapsgewijs. Bak nog 5 minuten door en serveer met de salade

handige producten voor dit recept
Productfoto van Meera Sodha's Azië

Azië - Meera Sodha

Productfoto van een gietijzeren braadpan van Le Creuset

Gietijzeren braadpan