
Makkelijke pompoencurry met linzen
10min
30min
40min
Met een plantaardig voedingspatroon kun je bijna niet om curry heen. Het is een gerecht dat vaak van zichzelf al vegetarisch of veganistisch is, en waar je goed peulvruchten in kunt verwerken om toch voldoende eiwitten binnen te krijgen. Eerder maakte ik al curry met bloemkool en kikkererwten en een fancy korma curry. Ook met bloemkool, maar toch compleet anders. Het recept voor deze curry met pompoen en linzen is qua moeilijkheid vergelijkbaar met de bloemkoolcurry, maar dan ook weer met een heel ander resultaat. De korma curry is echt wat meer werk en daardoor misschien wat minder geschikt voor een doordeweekse avond.
Deze curry is lekker makkelijk en bevat geen ingewikkelde ingrediënten, en is gebaseerd op het recept van Bianca Zapatka ↗️. Door de kokosmelk krijg je een heerlijk romig resultaat. Zij gebruikt voor haar recept een hokkaido pompoen, wat over het algemeen ook een zeer geschikte pompoen voor in de curry is. Ik had deze niet in huis, en heb het gerecht zowel met een flespompoen als met een crown prince gemaakt. Allebei erg lekker, waarbij de crown prince iets zachter en zoeter werd, terwijl de flespompoen juist iets beter zijn vorm hield. Wil je meer lezen over verschillende soorten pompoen? Bekijk dan dit artikel.
Bianca voegt in haar recept cashewpasta toe aan de curry, maar geeft aan dat je eventueel ook pindakaas kunt gebruiken. Nu ken ik pindakaas wel van Noord-Afrikaanse pinda stoofschotels, maar het was nog niet in me opgekomen om het in curry te verwerken. Vanaf nu ga ik dat zeker vaker doen, want het gaf het een extra dimensie. De combinatie met tomaat en kokosmelk werkte echt heel goed.
Ik heb de garnering simpel gehouden met wat koriander en citroen. Het is ook erg lekker met wat (geroosterde) cashewnoten en/of pompoenpitten.
Tips
- In plaats van een blik tomaten kun je ook 400 gram verse - in blokjes gesneden - tomaten gebruiken.
- Volvette kokosmelk is in dit gerecht echt het lekkerst. Wil je toch liever kokosmelk met minder vet gebruiken? Voeg dan eerst de helft van de bouillon toe en voeg als het nodig is extra water toe
- Hoewel je de citroen of limoen weg zou kunnen laten, brengt een zuurtje dit gerecht wel echt in balans. Normaal gebruik ik het liefst limoen bij curry, maar deze curry gaat ook heel goed met citroen
Ingrediënten
voor 4 personen
- 1 elplantaardige olie
- 1ui gesnipperd
- 2 teentjesknoflook fijngehakt
- 2 elmadras currypasta
- 400 gpompoen geschild en in blokjes
- 200 grode linzen afgespoeld en uitgelekt
- 1 bliktomatenblokjes of gepelde tomaten
- 400 mlbouillon
- 1 blikkokosmelk volvet
- 2 elpindakaas
- peper en zout
- citroen- of limoensap naar smaak
toppings
- verse koriander
- citroen- of limoenpartjes
- cashewnoten
Bereiding
Verhit de olie in een grote hapjespan of andere grote pan waar je een deksel voor hebt. Fruit de ui tot glazig. Voeg de knoflook en gember toe en bak nog al roerend een minuut mee
Voeg de currypasta, pompoen en linzen toe en roerbak dit ongeveer 2 minuten. Als je wat aanbaksels aan de bodem hebben, maak die dan eerst los door het af te blussen met een klein beetje van de bouillon en ze los te maken met een spatel. Voeg daarna de rest van de bouillon, de tomaten, kokosmelk en pindakaas toe en roer alles goed door
Breng het aan de kook, doe het deksel erop en laat het 25-30 minuten pruttelen tot de linzen en pompoen gaar zijn. Roer af en toe door om te voorkomen dat de linzen aan de bodem blijven plakken
Proef, en breng op smaak met peper, zout en citroen- of limoensap. Serveer met rijst en/of naanbrood en toppings naar keuze