Foto van prei met portobello en een dressing van walnoten, citroen en tijm

Portobello en prei uit de oven of van de bbq

Bijgerecht | Lunch
Terwijl de portobello's bijna vleesachtig worden, transformeert de prei tot een heel zacht, bijna romig product. Heerlijk uit de oven, maar bijna nog lekkerder van de bbq.
voorbereiden

5min

koken

45min

totaal

50min

Misschien begint het op te vallen: ik houd van gerechten die je in de oven kunt stoppen en waar je dan niet al teveel omkijken meer aan hebt. Als je ook niet zoveel ingrediënten nodig hebt en het makkelijk is om voor te bereiden is het snel goed. De oven is heel goed in simpele ingrediënten transformeren tot iets heel bijzonders.

Dat geldt ook voor dit gerecht. Het komt uit De Groene Barbecue van Rukmini Iyer ↗️ en is dus eigenlijk bedoeld voor op de bbq. En hoewel het op de barbecue heerlijk wordt, is dit ook een bijgerecht dat je wilt eten als het buiten minder lekker weer is. De groenten langzaam in de oven roosteren geeft ook een ontzettend lekker resultaat, en is dus zeker de moeite waard. Het duurt wel iets langer dan wanneer je de prei en portobello op de bbq gaart, maar tegelijkertijd is het ook minder werk. Waar je ook voor kiest: het is hoe dan ook lekker.

Tips

  • Dit recept bevat instructies voor zowel oven als bbq. Dit is bij de bereiding aangegeven aan het begin van de stap
  • Serveer met goed zuurdesembrood
Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.
Deze pagina bevat affiliate links. Als je via een van deze links iets bestelt ontvang ik daar mogelijk een vergoeding voor. Dit houdt Plantproef in de lucht. Het kost jou niets extra.

Ingrediënten

voor 3 personen

  • 2
    prei schoongemaakt in in stukken van 5 cm
  • 300 g
    portobello's of grote kastanjechampignons schoongemaakt grote exemplaren gehalveerd
  • 2 el
    olijfolie
  • 0.5 tl
    zeezout vlokken, als je die hebt

voor de dressing

  • 1.5 el
    olijfolie extra vergine
  • 0.5
    citroen sap van
  • 1 tl
    tijm
  • 50 g
    walnoten grof gehakt
  • 0.5 tl
    zeezout vlokken, als je die hebt

Bereiding

stap 1

Oven: Verwarm de oven voor op 180°C

stap 2

Meng de prei en portobello in een grote kom met de olijfolie en zeezoutvlokken. Doe dit voorzichtig zodat je de portobello's niet beschadigt

stap 3

Leg de portobello met de bolle kant omhoog in een grote ovenschaal. Verdeel de prei eromheen.

stap 4

Oven: Rooster het 45 minuten in de oven tot de portobello gaar is en de prei zacht. Draai na 15 minuten de portobello's om zodat de bolle kant naar beneden ligt en roer de prei om. Roer na nog eens 15 minuten de prei nogmaals om, maar laat de portobello's met de bolle kant naar beneden liggen

stap 5

Bbq: Gril de groenten in 15 tot 20 minuten gaar. Draai elke 5 minuten om.

stap 6

Meng alle ingrediënten voor de dressing door elkaar

stap 7

Doe de groenten in een serveerschaal, verdeel de dressing eroverheen en serveer warm

handige producten voor dit recept
Productfoto van De Groene Barbecue van Rukmini Iyer

De Groene Barbecue - Rukmini Iyer