Foto van spicy sticky tempeh op een bakpapiertje

Spicy Sticky Tempeh

Bijgerecht | Lunch | Tussendoortje
Deze spicy sticky tempeh is heerlijk bij noodles of een buddha bowl. Lekker krokant doordat je het eerst bakt in de airfryer.
voorbereiden

5min

koken

15min

totaal

20min

Tempeh is een heel gezonde vleesvervanger. Doordat het gemaakt wordt door hele sojabonen te fermenteren is het een heel ander product dan tofu. Afwisseling is altijd lekker, maar uit gemak kies ik toch vaak gewoon voor tofu, aangezien ik daar bekender mee ben. Dit recept voor spicy sticky tempeh zorgt er wel voor dat ik vaker tempeh in huis haal.

Het recept is geïnspireerd op een recept uit Vegan soul food van Jason Tjon Affo ↗️. Het belangrijkste verschil is dat ik de marinade graag wat vochtiger maak voor een extra sticky resultaat. Ook bak ik de tempeh knapperig in de airfryer in plaats van rode kool

Deze spicy sticky tempeh is heerlijk om bij verschillende maaltijden als bijgerecht te serveren. Eet deze tempeh bij een kom noodles of op een buddhabowl. Of serveer het op een broodje met wat sla en ingelegde rode kool. Of snoep het - zoals ik - gewoon zonder iets erbij op.

  • De bitterheid van de tempeh kun je verminderen door het eerst 10 tot 15 minuten te stomen
  • Snijd de reepjes niet te dik. Liever iets smaller dan 1 cm dan breder
  • Je kunt dit ook zonder airfryer maken. Verhit dan een dikke laag olie in de pan, en bak de tempeh goudbruin terwijl je het regelmatig keert. Dit is een wat arbeidsintensievere methode met een wat vetter resultaat, maar wel érg lekker
  • Maak meer! Het is de volgende dag ook nog goed
Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 250 g
    tempeh in reepjes van 1 cm x 2 cm
  • 1 el
    olie
  • ketjap manis
  • 1 el
    ahorn- of agavesiroop
  • 0.5 tl
    cayennepeper
  • 1 el
    sojasaus
  • 2 tl
    tomatenpuree
  • 0.5
    rode peper fijngehakt
  • 1 el
    water

Bereiding

stap 1

Verwarm de airfryer voor 200°C. Doe de reepjes tempeh in een kom en meng met de olie. Bak de tempeh in 10-12 minuten goudbruin. Hussel halverwege door

stap 2

Maak ondertussen de saus. Meng de overige ingrediënten door elkaar. Het moet ongeveer de consistentie hebben van barbecuesaus. Voeg zo nodig een klein beetje extra water toe

stap 3

Verhit als de tempeh klaar is een koekenpan op middelhoog vuur en voeg een beetje olie toe. Bak de tempeh met de saus nog een paar minuten tot de saus wat is ingedikt en sticky is

handige producten voor dit recept