Foto van Vegan Mac & Cheese in een pan

Vegan Mac & Cheese

Hoofdgerecht
Mac&Cheese, maar dan zonder kaas. De saus in dit gerecht is op basis van aardappels en veel kaziger dan je zou verwachten
voorbereiden

10min

koken

20min

totaal

30min

De recepten die online voor vegan kaassaus te vinden zijn, zijn eindeloos. Veel van die recepten zijn op basis van cashewnoten. Ontzettend lekker, maar ook wel duur. En onhandig als je er allergisch voor bent - zeker nu er steeds meer kinderen last hebben van een cashewnotenallergie ↗️. De plantaardige kaassaus in dit recept wordt niet gemaakt van cashewnoten, maar is op basis van aardappels en wortel. Zo voeg je ook nog even wat extra groenten toe aan je maaltijd.

Als ik denk aan comfort food denk ik toch wel snel aan mac & cheese. Sinds ik plantaardig ben gaan koken is dat een gerecht dat in veel verschillende varianten op tafel is gekomen. Een van de eerste recepten die ik tegenkwam voor plantaardige kaassaus was op basis van aardappel en wortel. Dat was toen niet echt een succes - waarom weet ik niet meer - maar het idee om kaassaus te maken op basis van groenten vond ik wel geniaal. Inmiddels zijn we wat varianten verder, en deze, op basis van het recept van Shane & Simple ↗️ is redelijk foolproof.

Tips:

  • Voor dit recept heb je een blender nodig.
  • Blend het geheel tot het echt goed glad is. Terwijl je bij aardappelpuree het juist niet te lang wilt stampen om te voorkomen dat het plakkerig - of behangplaksel ↗️ - wordt, is het hier juist het effect waar je naar opzoek bent. Dit zorgt voor een vergelijkbaar mondgevoel met kaassaus op basis van gewone kaas.
  • Proef de saus goed voordat je het door de pasta mengt. Hij mag best zout zijn. Voeg zo nodig extra zout en peper toe om het goed op smaak te brengen.
  • Voor een lekker krokant laagje kun je de pasta nog even afmaken in de oven. Deze stap is optioneel.

De plantaardige kaassaus niet alleen maar voor mac & cheese te gebruiken, maar is heel breed inzetbaar. Eet het bijvoorbeeld als saus over groenten, zoals bloemkool of broccoli. Of eet het als lekkere snack en gebruik het als dip voor nachochips.

Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.

Ingrediënten

voor 2 personen

voor de saus

  • 2
    aardappels geschild en in stukken gesneden
  • 1
    kleine wortel in stukken gesneden
  • 3 el
    edelgist
  • 1 el
    citroensap
  • 0.5 tl
    knoflookpoeder
  • 0.5 tl
    uienpoeder
  • 2 tl
    zout
  • 100 ml
    water indien nodig meer
  • 1 tl
    miso

voor de pasta

  • 200 g
    macaroni of andere pasta naar keuze
  • een halve
    bloemkool in kleine roosjes
  • edelgist
  • panko

Bereiding

stap 1

Begin met het maken van de saus. Kook de aardappels en wortel in ongeveer 15 tot 20 minuten gaar

stap 2

Zet ondertussen de pasta en bloemkool op

stap 3

Optionele oven-stap (voor een lekker krokant laagje): verwarm de oven voor op 220°C

stap 4

Doe de aardappels en wortel als ze gaar zijn in een blender. Voeg de rest van de ingrediënten voor de saus toe, en blend dit tot het en gladde massa is. Voeg als de saus te dik blijft steeds een klein beetje extra water toe

stap 5

Giet de pasta en bloemkool af, en meng door de saus

stap 6

Optionele oven-stap: doe de pasta in een ovenschaal. Strooi er panko en edelgist overheen, en zet het 15 tot 20 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin en krokant is

stap 7

Serveer met extra edelgist

handige producten voor dit recept