Foto van een pan met pizzabonen met simpele mozzarella van cashewnoten

Pizzabonen met simpele cashew-mozzarella

Bijgerecht
Comfort food dat je zonder schuldgevoel kunt eten. Dit gerecht lijkt erg op witte bonen in tomatensaus, maar dan met een Italiaans tintje
voorbereiden

5min

koken

25min

totaal

30min

Terwijl er verschillende Engelstalige recepten voor "pizza beans" te vinden zijn, kost dat voor Nederlandstalige recepten wat meer moeite. Volledig onterecht, want dit gerecht is zeker de moeite waard om eens te proberen. In dit gerecht combineer je witte bonen met tomatensaus en een plantaardige mozzarella-vervanger die je maakt met cashewnoten. Gekruid met knoflook en Italiaanse kruiden heeft het ook echt wat weg van pizza. Of noem het Italiaanse witte bonen in tomatensaus met cashew-mozzarella.

Dit recept is geïnspireerd op het recept voor Cheesy Vegan Pizza Beans op minimalistbaker.com ↗️. De eerste keer dat ik het maakte was het meteen raak, en sindsdien komt het hier nog steeds af en toe op tafel. Al moet ik toegeven dat dit typisch een gerecht is wat ik graag op de bank eet. Het valt ook echt wel onder de noemer comfort food. Daarnaast is het ook nog eens heel makkelijk en in ongeveer een half uur klaar. Je hebt wel een blender nodig.

Tips

  • Heb je geen pan die zowel in de oven mag als waar je een deksel voor hebt? Verplaats de bonen en saus dan naar een ovenschaal voordat je het cashewmengsel eroverheen giet
  • De mozzarella wordt het lekkerst met tapiocazetmeel. Dit is te koop bij de toko. Je kunt het vervangen met een mengsel van 1 eetlepel maizena en 1 eetlepel aardappelzetmeel. De maizena maakt het romiger, terwijl de aardappelzetmeel het meer bindt. Het kan ook met alleen aardappelzetmeel, dan wordt het wat steviger maar niet echt romig. Evengoed wel lekker
  • Gebruik witte bonen naar keuze. Ik vind het erg lekker met boterbonen, maar cannellini of "gewone" witte bonen kunnen ook goed. Stiekem denk ik dat het ook heel goed kan werken als je in plaats van losse blikken bonen en tomatenblokjes een pot witte bonen in tomatensaus gebruikt, maar dat heb ik niet geprobeerd
  • Serveer met brood of bij de maaltijd met geroosterde groenten of een salade. Garneer eventueel met verse basilicum en versgemalen zwarte peper
Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.

Ingrediënten

voor 4 personen

voor de mozzarella

  • 75 g
    cashewnoten ongebrand en ongezouten
  • 160 ml
    water
  • 1 el
    citroensap
  • 2 el
    edelgist
  • 0.5 tl
    zeezout

Voor de bonen

  • 1 el
    olie
  • 2 teentjes
    knoflook fijngehakt
  • 0.25 tl
    chilivlokken optioneel, naar smaak
  • 1 blik
    tomatenblokjes
  • 60 ml
    water
  • 1 tl
    oregano
  • 0.5 tl
    tijm
  • 0.5 tl
    zeezout
  • 2 blikken
    bonen afgespoeld en uitgelekt bv. boter- of cannellinibonen

Bereiding

stap 1

Breng water aan de kook in de snelkoker. Doe de cashewnoten in een kommetje en overgiet met kokend water. Laat dit weken terwijl je de bonen klaarmaakt

stap 2

Verwarm de grill van de oven voor op 225°C. Verhit een pan die in de oven mag en waar je een deksel voor hebt op medium-laag vuur. Voeg de olie toe en bak de knoflook en eventuele chilivlokken een minuut mee. Zorg ervoor dat de knoflook niet aanbrandt!

stap 3

Voeg de tomatenblokjes, water, kruiden en zout toe en meng het door elkaar. Roer de witte bonen er doorheen en zorg dat alles goed verdeeld is. Zet het vuur iets omhoog, en verhit het mengsel tot het zachtjes begint te pruttelen. Doe het deksel op de pan en laat de bonen 15 tot 20 minuten zachtjes pruttelen

stap 4

Maak ondertussen de mozzarella. Giet de cashewnoten af en doe ze met de overige ingrediënten in de blender. Blend dit een paar minuten tot er geen klontjes meer in zitten. Je hebt nu een heel waterige substantie, dat klopt! Het wordt stevig in de oven

stap 5

Giet, als de bonen gaar en zacht zijn en de saus wat is ingedikt, het cashewmengsel voorzichtig over de bonen. Zet het in de oven en bak het ongeveer 5 minuten. De bovenkant moet net aan bruin kleuren en redelijk droog aanvoelen

handige producten voor dit recept