Linzen nacho bowl in een gietijzeren pan met pico de gallo en limoen aan de zijkant

Linzen nacho bowl

Lunch | Hoofdgerecht | Snack
Het gevoel hebben te snacken zonder je schuldig te hoeven voelen. Deze mexicaanse nachos zijn volgeladen met linzen en groenten.
voorbereiden

5min

koken

25min

totaal

30min

Elke keer als ik chips als avondeten eet, voel ik me weer een beetje kind. Door in dit gerecht nacho chips te combineren met linzen, tomaat en avocado is het alsnog een redelijk gezonde keuze. Natuurlijk zijn nacho chips niet de allergezondste koolhydratenbron, maar zo af en toe snacken mag ook gewoon. Daarnaast is dit door de overige ingrediënten toch een redelijk gebalanceerde maaltijd. Als je toch liever geen chips als diner serveert, kun je deze nachoschotel prima tijdens een avond met vrienden als snack op tafel zetten. Laat het alleen niet te lang staan, want dan zuigt de chips zich vol met het vocht van de saus.

Dit recept is gebaseerd op de “5 Minute Loaded Lentil Nacho Bowl” van The Happy Pear ↗️. “Epic, incredibly tasty, great party food that is super easy to make.” Wie wil dat nou niet? 5 minuten is wel wat onderschat (ik was zeker een half uur bezig), maar de rest is zeker waar. De linzenbolognese is trouwens ook prima geschikt als pastasaus en goed in te vriezen, dus houd gerust wat over. Serveer er eventueel een salade bij.

Voor de cashew-kaassaus heb je een blender nodig.

Tips

  • Je kunt ook zelf nacho chips maken door wraps in 8 punten te snijden, te besprenkelen met olijfolie, zout en paprikapoeder en dit 10 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven te zetten.
  • De linzenbolognese en cashew-kaassaus kun je van tevoren maken. Ze zijn allebei een paar dagen houdbaar in de koelkast. De linzenbolognese is ook geschikt om in te vriezen.
Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.

Ingrediënten

voor 4 personen

voor de linzenbolognese

  • 1
    neutrale plantaardige olie
  • 1 bosje
    lente-ui fijngehakt
  • 1
    spaanse peper fijngehakt
  • 300 g
    tomaten
  • snufje
    zout
  • 1 blik
    linzen afgespoeld en uitgelekt
  • 1 el
    sojasaus
  • 1 el
    ahorn- of agavesiroop
  • 1 blik
    tomatenblokjes

voor de cashew-kaassaus

  • 150 g
    cashewnoten minimaal 2 uur geweekt, of 10 minuten gekookt
  • 1 tl
    knoflookpoeder
  • 50 g
    gegrilde paprika uit pot
  • citroensap van een halve citroen
  • 0.5 tl
    zout
  • zwarte peper naar smaak
  • chilivlokken naar smaak
  • 100 ml
    water

overige ingrediënten

  • 200 g
    nacho- of tortillachips
  • 2
    avocado
  • 1 bosje
    verse koriander grof gehakt
  • 1
    limoen sap van
  • peper en zout naar smaak
  • jalapeno peper optioneel

Bereiding

stap 1

Begin met het maken van de linzenbolognese. Verhit de olie in een hapjespan op hoog vuur. Voeg de lente-ui en de helft van de rode peper toe en bak dit tot het bruin begint te kleuren. De rest van de rode peper gebruik je als garnering - Roer de verse tomaten, samen met de snuf zout door de ui en peper

stap 2

Roer de verse tomaten, samen met de snuf zout door de ui en peper

stap 3

Voeg de linzen, sojasaus en ahornsiroop toe en bak dit een minuut mee. Roer daarna het blik tomatenblokjes erdoorheen en breng aan de kook. Het is na een paar minuten al klaar om te eten, maar het wordt lekkerder naarmate het langer staat. Roer af en toe.

stap 4

Terwijl de linzenbolognese pruttelt maak je de cashew-kaassaus. Laat de cashewnoten uitlekken. Stop het samen met alle andere ingrediënten in de blender en blend dit tot het glad en smeuïg is

stap 5

Houd wat koriander apart als garnering. Prak de avocado samen met de rest van de koriander, limoensap, peper en zout tot een grove structuur. Het is niet erg als er wat stukjes in zitten

stap 6

Om te serveren: leg een laag chips op een groot diep bord. Verdeel hier zoveel linzenbolognese over dat het nog wel goed met de chips op te scheppen is. Verdeel daar weer de cashew-kaassaus overheen. Doe hier een paar schepjes avocado overheen. Herhaal dit eventueel voor nog een laag of doe hetzelfde op een tweede bord. Garneer met de overhouden rode peper en koriander. Houd je van spicy? Doe er dan nog wat plakjes jalapeno-peper bovenop

handige producten voor dit recept
Productfoto van het veganistische kookboek "Vegan cooking for everyone" van the Happy Pear

Vegan cooking for everyone - The Happy Pear