Foto van een bord met wentelteefjes met bosbessencompote en kokos

Wentelteefjes met bosbessen­compote en kokos

Ontbijt
Deze plantaardige wentelteefjes zijn zonder melk en ei en toch heel lekker. Heerlijk op zichzelf of bij een uitgebreider ontbijt.
voorbereiden

20min

koken

20min

totaal

40min

Wentelteefjes blijven lekker. Brood gedoopt in een mengsel van ei en melk, om vervolgens in boter te bakken. Een gerecht dat heel goed werkt in zijn eenvoud, maar van zichzelf niet erg plantaardig is. Gelukkig zijn wentelteefjes zonder ei en met plantaardige melk ook erg lekker. Wentelteefjes zijn perfect om oud brood op te maken. Maar ook als je geen oud brood hebt kun je heel goed wentelteefjes maken van stevig (desem-)brood.

Op zoek naar ontbijtrecepten kwam ik meerdere keren chiazaadjespudding tegen. Ook in VEGAN van The Happy Pear ↗️ besteden ze er aandacht aan. Ze adviseren het daar te combineren met een zelfgemaakte vruchtencompote. Het leek me wel lekker om een variant te maken met bosbessen, kaneel en kokos. De smaak was prima, maar ik kan nog steeds slecht wennen aan de textuur van pudding van chiazaadjes. De compote was een blijvertje.

Op minimalistbaker.com vond ik dit basisrecept voor vegan wentelteefjes ↗️. Qua ingrediënten leek het erg op wat ik voor de chiazaadjespudding gebruikte, maar dan als basis voor wentelteefjes. De chiazaadjes maal je eerst zo fijn mogelijk, zodat je ze in het uiteindelijke gerecht niet meer tegenkomt. De wentelteefjes heb ik zo eenvoudig mogelijk gehouden, omdat die al heerlijk zijn van zichzelf. Samen met de bosbessencompote en de kokos is het een heerlijk ontbijtgerecht.

Tips

 • Vervang de agavesiroop en vanille(-aroma) door wat vanillesuiker
 • Chiazaadjes fijnmalen gaat het makkelijkst met de hakmolen van je staafmixer ↗️
 • Net als bij pannenkoeken is het belangrijk om de pan eerst goed heet te laten worden voordat je begint met bakken

Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.
Deze pagina bevat affiliate links. Als je via een van deze links iets bestelt ontvang ik daar mogelijk een vergoeding voor. Dit houdt Plantproef in de lucht. Het kost jou niets extra.

Ingrediënten

voor 6 wentelteefjes

 • 1 el
  chiazaad fijngemalen
 • 0.5 el
  ahorn- of agavesiroop
 • 200 ml
  havermelk of andere plantaardige melk
 • 0.5 tl
  kaneel
 • 0.5 tl
  vanille-extract
 • 200 g
  bosbessen vers of bevroren
 • 3 el
  water
 • olie bijvoorbeeld koolzaad- of kokosolie
 • 6 sneeën
  stevig (of oud) brood Bijvoorbeeld desem
 • kokosrasp

Bereiding

stap 1

Meng de chiazaadjes met de agavesiroop, havermelk kaneel en vanille in een diep bord. Zet opzij en laat het gemalen chiazaad 10 tot 20 minuten wellen

stap 2

Begin ondertussen met de bosbessencompote. Doe hiervoor de bosbessen met het water in een kleine sauspan en zet het op laag vuur. Laat de bosbessen in ongeveer 20 minuten zacht worden. Roer regelmatig en kijk of er extra water nodig is. Verse bosbessen hebben vaak meer water nodig dan die uit de diepvries. Als je compote te waterig is kun je het een tijdje zonder deksel laten doorkoken, zodat het vocht kan verdampen

stap 3

Verhit voor de wentelteefjes (kokos-)olie in een koekenpan op middelhoog/hoog vuur. Bak de wentelteefjes ongeveer 3 minuten per kant goudbruin

stap 4

Serveer met de bosbessencompote en geraspte kokos