Scrambled tofu met cherrytomaatjes en spinazie

Scrambled tofu

Ontbijt
Met een eiwitrijk ontbijt start je de dag goed. Eet dit doordeweeks op brood, of maak het op zondag als onderdeel van een vegan English breakfast
voorbereiden

5min

koken

10min

totaal

15min

Met een gezond ontbijt begin je de dag goed. Tegelijkertijd moet het ook niet al teveel tijd en moeite kosten. Tenzij je daar zin in hebt natuurlijk. Deze scrambled tofu - een plantaardig alternatief voor scrambled eggs - maak je in een handomdraai, is erg lekker en zorgt er meteen voor dat je de dag begint met een portie eiwitten. Ook heeft het recept in de basis maar 5 ingrediënten, dus het is lekker makkelijk.

Wat mij betreft is het snel en makkelijk genoeg om doordeweeks te bereiden, maar het misstaat ook zeker niet in een uitgebreider vegan Engels ontbijt op zondag. Heb je echt geen tijd om het 's ochtends klaar te maken? Maak het dan de avond van tevoren en bak het 's ochtends nog even op. Wacht wel met het toevoegen van de kala manak - of zwavelzout - tot vlak voor het opdienen, anders verliest dat zijn smaak. Koud is het trouwens ook best lekker.

In dit recept voor scrambled tofu worden maar een paar ingrediënten gebruikt om smaak te geven aan de tofu. Door de sojasaus wordt het lekker zoutig, en krijgt het een beetje die umami-smaak. De kurkuma maakt het extra hartig. Ook zorgt de kurkuma ervoor dat de tofu geel kleurt, waardoor het nog iets meer op ei lijkt. Maar kurkuma heeft nog meer voordelen: het is namelijk heel gezond. Zo werkt het onder andere ontstekingsremmend en helpt het bij de spijsvertering. De combinatie met zwarte peper zorgt ervoor dat het extra goed wordt opgenomen.

Serveer met brood of toast en toppings naar keuze. Of gebruik het als eiwitbron in een wrap.

Tips

  • De kala manak - of zwavelzout - zorgt ervoor dat de tofu nog meer op scrambled egg lijkt. Zonder is het ook erg lekker, maar het voegt wel echt wat toe
  • Dit is een gerecht om lekker veel mee te variëren. Verwerk er groenten in die je nog hebt liggen
  • Besmeer je broodje eens met vegan mayo
Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.

Ingrediënten

voor 2 personen

basisingrediënten

  • 1 el
    olie
  • 1
    ui gesnipperd
  • 250 g
    stevige tofu verkruimeld
  • 1 el
    sojasaus
  • 0.5 tl
    kurkuma
  • peper en zout naar smaak

Optioneel

  • handvol
    spinazie of 2
  • 200 g
    cherrytomaten
  • snufje
    kala manak
  • lente-ui
  • chilivlokken

Bereiding

stap 1

Verhit de olie in een wok of koekenpan op middelhoog vuur. Fruit hierin de ui

stap 2

Voeg als de ui glazig is de tofu doe en roerbak dit een paar minuten. Voeg vervolgens de sojasaus, kurkuma, peper en zout toe en bak dit even mee

stap 3

Optioneel: roer de spinazie erdoorheen. Blijf roeren, en voeg als de spinazie geslonken is ook de cherrytomaten toe

stap 4

Optioneel: voeg vlak voordat je de scrambled tofu serveert de kala manak toe