Ik houd van kookboeken. Ik vind het heerlijk om erdoorheen te bladeren, nieuwe gerechten uit te proberen en nieuwe ideeën op te doen die ik in een ander recept kan verwerken. Het gebeurt bijna nooit dat een recept zonder aanpassingen op tafel komt. Vaak maak ik ze makkelijker, heb ik iets niet in huis, of vind ik het gewoon lekkerder om het anders te maken.
In dit artikel vind je een aantal van mijn favoriete kookboeken. Ze zijn opgedeeld in 3 categorieën: Boeken met alleen vegan recepten, boeken die niet volledig vegan zijn, maar zeker wel de moeite waard, en boeken die ik wel leuk vind maar niet mijn favoriete favorieten zijn. Benieuwd naar al mijn favoriete keukenspullen? Bekijk dan eens de spullenpagina ↗️.
Ik schreef al eerder een uitgebreidere review van dit boek ↗️. Het bevat toegankelijke recepten, duidelijk opgedeeld in verschillende secties. Zo vind je onder andere recepten voor bij het ontbijt, salades, soepen en ovenschotels.
Vegan ↗️ van The Happy Pear zit anders in elkaar dan de meeste kookboeken. In plaats van een standaard recept bieden ze meer een soort framework, waarbinnen je zelf kunt schuiven met de ingrediënten. Dit werkt vaak goed, maar bij sommige recepten - zoals bij de burgers - was het resultaat bij mij toch wat minder als ik zelf dacht creatief te kunnen zijn.
Dit boek is alleen in het Engels verkrijgbaar. Een aantal andere boeken van The Happy Pear is wel in het Nederlands verkrijgbaar. Kijk dan bijvoorbeeld eens naar De wereld van de Happy Pear ↗️ of De Happy Pear: recepten voor geluk ↗️.
Isa Does It van Isa Chandra Moskowitz ↗️ is vaak een beetje lastig verkrijgbaar en daardoor inmiddels een stuk duurder dan wat ik ervoor heb betaald, maar dat neemt niet weg dat het één van mijn favoriete vegan kookboeken is. De recepten zijn over het algemeen goed te doen, zonder al te ingewikkelde ingrediënten. Andere gerechten vragen soms wat meer aandacht.
De keuken is Amerikaans met soms wat Oost-Europese invloeden. Ook staan er wat basisrecepten in voor bijvoorbeeld zelfgemaakte sietan. Een klein nadeel aan dit boek is dat de gerechten van mij wel wat meer groenten hadden mogen bevatten.
Eerlijk is eerlijk: Hoewel het een boek is waar ik uit blijf koken - hij staat niet voor niets op mijn favorietenlijst - vind ik de huidige prijs (ca. 40 euro) erg hoog. Ik heb er zelf 13,69 voor betaald, en daarvoor is het echt een heerlijk plantaardig kookboek.Kijk bijvoorbeeld ook eens naar I Can Cook Vegan ↗️ of Veganomicon ↗️, allebei ook van Isa Chandra Moskiwitz.
Omdat ik de recepten toch nooit helemaal volg, koop ik eigenlijk niet zo vaak kookboeken met alleen maar plantaardige recepten. Ik vind het juist ook een leuke uitdaging om gerechten die dierlijke producten bevatten om te zetten naar een plantaardige variant. Dat gaat vaak best goed.
Ik schreef er eerder al eens wat meer over: SIMPEL van Ottolenghi ↗️. Dit is niet alleen mijn go-to boek voor als ik iets niet te ingewikkelds, maar wel heel lekker wil koken. Het is ook het go-to boek van mijn vriend. Bijna alle recepten zijn, als je je een klein beetje comfortabel voelt in de keuken, echt goed te doen en ze zijn ook nog eens bijna allemaal even lekker.
Een nadeel is dat lang niet alle recepten vegan of vegetarisch zijn. Voor mij blijven er nog meer dan genoeg overheerlijke recepten die, eventueel met een kleine aanpassing, wel plantaardig zijn, maar ik kan me voorstellen dat het wat summier is als je op zoek bent naar een kookboek met alleen maar plantaardige recepten. Een aanrader voor als je meer vegetarische en veganistische opties wilt, en het niet erg vind als het net wat moeilijker is dan SIMPEL, is Flavour van Ottolenghi ↗️. Ook daar heb ik eerder al meer over geschreven.
Dit boek is niet geheel vegan, want er staan ook een aantal vegetarische gerechten in. Toch is het een ontzettende aanrader. Veel vegetarische gerechten hebben een vegan optie, en anders kun je soms proberen ze zelf te veganizen.
Meera Sodha is wat mij betreft de koningin van de Aziatische Fusion-keuken. In Azië ↗️ staan 120 recepten uit verschillende Aziatische keukens, maar dan met ingrediënten die in Engeland goed verkrijgbaar zijn. Voor de meeste van die ingrediënten geldt dat ze ook goed in Nederland verkrijgbaar zijn, wat voorkomt dat je heel lang moet zoeken naar de juiste producten.
Wil je meer lezen over Azië van Meera Sodha? Lees dan mijn uitgebreidere review.
Dit boek is zeker niet vegan en ook niet vegetarisch, dus als je geen kookboek wilt waar vlees- en visgerechten in staan kun je deze beter overslaan. Tegelijkertijd is Sichuan van Fuchsia Dunlop ↗️ wel hét kookboek als je van Sichuan eten houdt. Sichuan is een provincie in China die bekend staat om hun pittige gerechten, vaak met een specifiek soort peper: Sichuan peper. Deze gedroogde peperkorrels hebben een heel bijzondere smaak. Ze zijn licht pittig, maar hebben ook iets citrus-achtigs en geven een tintelend gevoel op je tong. Vandaar ook de bijnaam "tingly ash". Zoals je misschien wel door de regels heen leest ben ik fan van de Sichuan keuken - ik ben er zelfs heen geweest om het optimaal te kunnen proeven - en in het boek van Fuchsia Dunlop staan ontzettend lekkere recepten. Veel recepten zijn wel vegan of makkelijk vegan te maken.
Het boek is opgedeeld in verschillende hoofdstukken, en elk hoofdstuk wordt voorafgegaan door een uitgebreide uitleg. Ook worden veel essentiële ingrediënten uitgelegd. Anders dan in Azië van Meera Sodha ↗️ zijn de recepten niet aangepast op wat in Europa verkrijgbaar is. Voor sommige recepten zul je even moeten zoeken.
Er zijn een aantal vegan kookboeken die ik wel leuk vinden, maar om een of meerdere redenen niet op mijn favorietenlijstje zijn verschenen.
The Homemade Vegan Pantry ↗️ van Miyoko Schinner was denk ik het eerste specifieke vegan kookboek dat ik kocht. De meeste recepten zijn bedoeld om dierlijke producten te vervangen, zoals yoghurt, boter, kaas en vlees. Heel leuk, en ik blader er nog steeds regelmatig in. Zeker als je op zoek bent naar recepten die je helpen om plantaardig te koken met smaken die je gewend bent is dit een aanrader. Wat ik er minder aan vind is dat veel recepten veel werk zijn en je vaak ingrediënten nodig hebt die lastig verkrijgbaar zijn.
Ook merk ik dat ik het vaak leuker vind om gerechten te maken waarbij je helemaal geen behoefte hebt aan vlees of zuivel, maar waar groenten en peulvruchten in de hoofdrol staan.
Vegan JapanEasy ↗️ van Tim Anderson stond al een tijd op m'n verlanglijstje voordat ik het boek dit jaar voor mijn verjaardag kreeg. Ik houd van plantaardig, Japans en makkelijk eten, dus dit leek me het perfecte boek. Het is ook zeker een leerzaam boek, maar niet zo easy als de titel doet vermoeden. De recepten zijn niet moeilijk, maar kosten soms wel veel tijd of handelingen. Ook zijn de ingrediënten niet altijd even makkelijk verkrijgbaar. Daarnaast zijn niet alle recepten even Japans.
Vegan JapanEasy is absoluut geen slecht boek, maar ik had er andere verwachtingen bij. Ik gebruik het veel om inspiratie op te doen en vervolgens zelf iets te bedenken. Een currysaus op basis van pindakaas, banaan en ketchup is natuurlijk gewoon te gek.