Foto van 6 gebakken vegaburgers van soja brokken en kidneybonen

Stevige plantaardige burgers met sojastukjes

Hoofdgerecht | Lunch | Snack
De beste vegaburgers maak je zelf. Deze proteïnebommen zijn lekker stevig, behouden hun vorm goed en hebben een lekkere bite. Maken dus!
voorbereiden

15min

koken

30min

totaal

45min

Plantaardige burgers blijven onverminderd populair als vleesvervanger. De keuze aan vegaburgers in de supermarkt is enorm, maar je kunt ze ook heel goed zelf maken. Waarom je dat zou doen? De belangrijkste reden is dat veel burgers in de supermarkt niet zo gezond zijn ↗️. Zo bevatten ze teveel zout, en lang niet altijd voldoende eiwit. Ook vind ik de meeste kant-en-klare plantaardige burgers eigenlijk best duur, en helemaal niet zo lekker.

Zelf maken dus! Het is helemaal niet zo moeilijk, al is het natuurlijk wel wat meer werk dan kant-en-klare burgers opwarmen. Een nadeel van zelfgemaakte vegaburgers is ook dat ze toch vaak een beetje slap blijven. Als je een hap neemt van je burger, wordt de helft van je burger uit je hamburgerbroodje geperst. Dat geldt niet voor deze burgers. Deze stevige burgers, gebaseerd op een recept uit VEGAN van The Happy Pear, zijn vormvast en hebben door de sojastukjes een heerlijke bite.

Sojastukjes, die ook wel worden verkocht als sojabrokken, zijn een belangrijk ingrediënt voor dit recept. Ze zijn lang niet in alle supermarkten te vinden, maar wel in natuurvoedingswinkels en je kunt ze online bestellen. Ze zijn, net als alle andere ingrediënten in dit recept, lang houdbaar, dus als je deze burgers vaker wilt maken kun je er een voorraadje van inslaan.

De sojastukjes zorgen er samen met de kidneybonen voor dat deze burgers barstensvol proteïne zitten.

Tips

  • Sojastukjes - ook wel sojabrokken - worden in verschillende formaten verkocht. Ik gebruik zelf de sojabrokken van Your Organic Nature, te koop bij de natuurvoedingswinkel. Als je alleen grovere stukjes kunt vinden kun je proberen ze iets fijner te malen door ze een aantal keer te pulsen in de keukenmachine
  • De marinade waarin je de soja laat wellen komt niet zo nauw. Het gaat er vooral om dat ze tijdens het rehydrateren lekker veel smaak opnemen
Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.

Ingrediënten

voor 6 stevige burgers

  • 100 g
    sojastukjes
  • 2 el
    tomatenpuree
  • 2 el
    gebroken lijnzaad
  • 1 el
    pindakaas losgeroerd met een beetje water
  • 3 el
    sojasaus
  • 1.5 tl
    paprikapoeder
  • peper en zout
  • 300 ml
    water gekookt of bouillon
  • 1 el
    olie
  • 2
    uien gesnipperd
  • 1 teentje
    knoflook
  • 1 blik
    kidneybonen afgespoeld en uitgelekt
  • 2 el
    edelgist
  • 4 el
    tarwebloem of rijstbloem voor glutenvrij
  • 4 el
    havermout meer of minder afhankelijk van vochtgehalte

Bereiding

stap 1

Doe de sojastukjes samen met de tomatenpuree, lijnzaad, pindakaas, 1 eetlepel sojasaus en een halve theelepel paprikapoeder in een kom. Breng op smaak met een flinke snuf zout en peper, en overgiet het met het gekookte water. Zet opzij en laat de sojastukjes minimaal 10 minuten weken

stap 2

Stamp met een aardappelstamper de kidneybonen tot een grove puree

stap 3

Verwarm de oven voor op 200°C. Verhit de olie in een braad- of hapjespan op middelhoog vuur. Bak de ui en knoflook tot ze zacht beginnen te worden. Voeg de gepureerde bonen toe en roer door

stap 4

Giet de sojastukjes af en roer een paar keer door het vergiet om zoveel mogelijk marinade te verwijderen. Voeg de sojastukjes samen met de rest van de sojasaus, paprikapoeder en het edelgist toe aan de pan. Bak nog 2 minuten door

stap 5

Haal de pan van het vuur en laat het mengsel wat afkoelen voordat je de bloem en havermout toevoegt. Begin met het toevoegen van de bloem en roer het goed door. Roer daarna eerst 2 eetlepels havermout door het mengsel, voordat je meer toevoegt. Voeg zoveel havermout toe als nodig is om een stevig, maar niet droog mengsel te krijgen

stap 6

Verdeel het mengsel in 6 bollen en vorm het tot hamburgers. Bak de hamburgers 10 minuten per kant op een bakplaat. Wil je de burgers later nog een keer opwarmen? Bak ze dan 8 minuten per kant

handige producten voor dit recept
Productfoto van een gietijzeren braadpan van Le Creuset

Gietijzeren braadpan

Productfoto van het veganistische kookboek "Vegan cooking for everyone" van the Happy Pear

Vegan cooking for everyone - The Happy Pear