Foto van een kom witte-misoramen. Met lekker veel smaak van gedroogde shiitake.

Meera Sodha's Witte-misoramen

Soep | Lunch
Deze noedelsoep is zacht en romig. Eet het zo op, vul het aan met tofu en asperges of gebruik het als basis voor plantaardige Tonkotsu. Allemaal lekker.
voorbereiden

10min

koken

10min

totaal

20min

Ramen, of Japanse noedelsoep, zijn eigenlijk altijd lekker. Het hele jaar door, en wat mij betreft ook op alle momenten van de dag. Er is heerlijk veel variatie mogelijk, en het is ook heel goed plantaardig te maken.

Dit recept voor witte-misoramen is eigenlijk maar een onderdeel van een recept uit Azië van Meera Sodha. Zij serveert er asperges, edamamebonen en tofu bij, gebakken met wat knoflook en chilivlokken. Zonder deze toevoegingen is het ook al een heerlijk gerecht, maar wel wat minder voedzaam. Het is dan heerlijk als lunch, maar kan zelfs ook als ontbijt. Ze geeft het zelf niet als ontbijtsuggestie, maar ik vind het erg lekker om 's ochtends op te eten. Meestal maak ik dan wat minder en een wat lichtere soep; de knoflook laat ik bijvoorbeeld weg.

Op deze pagina lees je meer over Azië van Meera Sodha. Daar staat dit recept niet in mijn lijstje van favoriete gerechten, maar had er net zo goed wel kunnen staan. De andere noedelgerechten in het boek zijn ook zeker de moeite waard.

De witte-misoramen van Meera Sodha hebben wel wat weg van Tonkotsu ramen. Nu wordt voor Tonkotsu ramen normaalgesproken bouillon van varkensbotten gebruikt (Tonkotsu is het Japanse woord voor varkensbotten), dus op het eerste gezicht is het misschien een rare vergelijking. Wat wel overeenkomt, is dat in Tonkotsu ramen ook melk wordt gebruikt, wat een veel romiger resultaat geeft dan een heldere bouillon. Dit recept is, geheel in de stijl van Meera Sodha, een toegankelijke versie van het gerecht. Een uitgebreider recept voor plantaardige Tonkotsu ramen vind je op okonomikitchen.com ↗️.

Tips

  • Meera Sodha gebruikt sojamelk in plaats van amandel- of havermelk. Gebruik het dus gerust. Dat brengt het gerecht weer iets dichter naar Azië, maar zelf houd ik niet zo van sojamelk
  • Dit gerecht is zonder verdere toevoegingen al heel smaakvol. De zwarte sesamzaadjes en chili-olie zijn vooral voor de foto toegevoegd. Zeker de chili-olie was er wel erg lekker bij
  • In de Nederlandse versie van het boek staat een vertaalfout. Soy milk is vertaald als "kokosmelk". Dat lijkt me geen goed alternatief
  • Voor dit recept heb je een blender of staafmixer nodig
Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.
Deze pagina bevat affiliate links. Als je via een van deze links iets bestelt ontvang ik daar mogelijk een vergoeding voor. Dit houdt Plantproef in de lucht. Het kost jou niets extra.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 10 g
    gedroogde shiitake
  • 200 ml
    water
  • 1
    ui grof gesnipperd
  • 2 teentjes
    knoflook
  • 2 cm
    gember geschild en grof gehakt
  • 3 el
    witte miso
  • 1 el
    tahin
  • 2 el
    olie
  • 2 el
    sojasaus
  • 800 ml
    amandel- of havermelk of sojamelk
  • 250 g
    ramen noedels

Bereiding

stap 1

Doe de gedroogde shiitake in een kommetje. Kook het water in de snelkoker en giet het over de shiitake. Laat minimaal 5 minuten weken

stap 2

Doe de shiitake samen met de ui, knoflook, gember, miso, tahin, olie en sojasaus in de blender of in een mengbeker voor de staafmixer. Pureer tot een redelijk glad geheel

stap 3

Verhit een kleine pan op middelhoog vuur en voeg het paddenstoelenmengsel toe. Zet het vuur laag en laat dit 10 minuten al roerend sudderen

stap 4

Voeg beetje voor beetje de amandelmelk toe. Blijf roeren en houd het tegen de kook aan

stap 5

Kook ondertussen de noedels volgens de verpakking gaar. Giet af en verdeel ze samen met de misosoep over 4 kommen

handige producten voor dit recept