Verzamelfoto van vegan gerechten die geschikt zijn om te gourmetten

Plantaardige gourmet­recepten

Deze pagina bevat affiliate links. Als je via een van deze links iets bestelt ontvang ik daar mogelijk een vergoeding voor. Dit houdt Plantproef in de lucht. Het kost jou niets extra.

In Nederland is gourmetten met de feestdagen een klassieker. Iedereen rommelt lekker wat met zijn eigen pannetje en zeker bij kinderen is het vaak een groot succes. Terwijl de gourmetschotels met vlees heel makkelijk te koop zijn, kan plantaardig gourmetten nog wel een uitdaging zijn. Zeker als je, zoals ik, vrij snel bent uitgekeken op kant-en-klare vleesvervangers.

Gelukkig is er best veel mogelijk, al zul je misschien wel wat meer tijd kwijt zijn met de voorbereiding dan met een niet-vegetarische optie. Dit artikel biedt een verzameling van plantaardige recepten die - eventueel met een kleine aanpassing - zeer geschikt zijn om te gourmetten.

Makkelijke burger met zoete aardappel

Foto van een makkelijke zoete aardappel zwarte bonen burger

Een hamburgertje is natuurlijk heel lekker en makkelijk om te gourmetten. Dit recept biedt een plantaardige versie. Door de burgers kleiner te maken dan je zou doen voor op de bbq, is het een perfect gerecht om te gourmetten.

Doordat ze al in de oven gegaard zijn hoeven ze maar een paar minuten gebakken te worden tot het lekker warm is. Hierdoor kun je lekker snel beginnen met eten. Maak de burgers minder groot - afhankelijk van de grootte van de pannetjes van je gourmetstel - en bak ze 10 minuten per kant in de oven. De burgers zijn goed in te vriezen, dus maak er gerust extra veel.

👩‍🍳 Wil je deze burgers van zoete aardappel en zwarte bonen eten met kerst? Kijk dan hier voor het recept.

Okonomiyaki

Foto van okonomiyaki - Japanse pannenkoek

Kleine pannenkoekjes doen het altijd goed bij het gourmetten. Geef ze eens een twist en probeer deze Japanse pannenkoek. Dit Japanse streetfood bevat lekker veel groenten en is ook heerlijk makkelijk om te maken. Wil je liever normale pannenkoeken? Bekijk dan dit basisrecept voor plantaardige pannenkoeken. Het beslag daarvan heeft wel de neiging om wat dikker te worden als het langer staat, dus voeg zonodig wat extra plantaardige melk toe.

👩‍🍳 Kijk hier voor het recept voor plantaardige okonomiyaki.

Nog geen gourmetstel?

KokenKoken

Nacho's met linzen

Foto van linzen nacho bowl - vegan loaded nachos

Dit recept leent zich er ontzettend voor om met het gourmetten te eten. Ik durf te wedden dat ook mensen die eigenlijk liever een stukje vlees zouden eten dit niet kunnen laten staan.

Maak hiervoor de verschillende onderdelen van het recept. Doe wat nacho's in een gourmetpannetje en schep hier wat linzenbolognese en cashewsaus overheen. Verwarm dit een paar minuten en eet het met de guacamole. Je kunt er ook voor kiezen om niet alle onderdelen te maken, maar bijvoorbeeld alleen de linzenbolognese. Het is ook heel lekker met alleen de cashewsaus, al zou ik er dan wel voor kiezen om er Pico de Gallo bij te serveren.

👩‍🍳 Het recept voor nacho's met linzen vind je hier

Mutter masala met champignons

Foto van mutter masala met champignons

Eigenlijk is dit meer een bijgerecht voor bij curry en rijst, maar het leent zich zo goed om te gourmetten dat ik het toch aanraad. Het is van alle gerechten in dit artikel verreweg het makkelijkst om voor te bereiden. Als je het om te gourmetten op tafel wilt zetten zou ik wel van tevoren de doperwten ontdooien en droogdeppen. Roer daarna alle ingrediënten behalve de koriander door elkaar en zet het in een schaaltje op tafel. Tijdens het gourmetten bak je het op totdat de champignons gaar zijn.

Zet eventueel wat plat- of naanbrood op tafel om het gerechtje te vergezellen.

👩‍🍳 Dit Indiase gerechtje eten met de feestdagen? Bekijk hier het recept voor mutter masala met champignons

Spruitjes

Spruitjes gourmetten? Ja, dat is een heel goed idee! Nu vind ik spruitjes zelf heel lekker, en in deze twee gerechten komen ze extra goed tot hun recht.

Foto van sticky gochujang spruitjes

Sticky Gochujang Spruitjes

In dit recept krijgen spruitjes een Koreaans tintje door de gochujang, een gefermenteerde Koreaanse chilipasta. Dat geeft een bijzondere smaak die erg goed samen gaat met de spruitjes. Eigenlijk heb je voor dit gerecht een pan met een deksel nodig, maar het gaat ook heel goed als je van tevoren de spruitjes 2 minuten blancheert. Zo worden ze makkelijker gaar. In het gourmetpannetje bak je de spruitjes met de gochujangsaus die lekker sticky wordt.

👩‍🍳Bekijk hier het recept voor sticky gochujang spruitjes

Foto van gebakken spruitjes met pistache en granaatappel

Spruitjes met pistache en granaatappel

Een meer westers spruitjesgerecht maak je met dit recept voor spruitjes met pistache en granaatappel. Dit is een recept waarbij je met maar een paar ingrediënten heel veel smaak aan een gerecht kunt geven. Ook hiervoor geldt dat je de spruitjes eerst even kunt blancheren om ze wat sneller te laten garen tijdens het gourmetten. Als de mensen aan tafel 15 minuten geduld hebben is dat niet nodig.

👩‍🍳 Bekijk hier het recept voor spruitjes met pistache en granaatappel