Foto van een braadpan met gegratineerde aardappels uit Flavour van Ottolenghi

Aardappel­gratin met prei en pastinaak

Hoofdgerecht | Bijgerecht
Deze aardappelgratin krijgt zijn romigheid door kokosmelk in plaats van room. Gecombineerd met limoen krijgt deze ovenschotel een oosters tintje.
voorbereiden

30min

koken

85min

totaal

1u55min

Bij een aardappelgratin denk je al snel aan room en kaas. Veel plantaardige alternatieven bevatten dan ook plantaardige room en een kaasvervanger. Zelf vind ik de meeste soorten vegan kaas niet erg lekker. Plantaardige room gebruik ik ook zelden. Deze gegratineerde aardappels worden lekker romig door het gebruik van kokosmelk. Gecombineerd met limoen worden het aardappels met een oosters tintje.

De basis voor dit recept is te vinden in Flavour van Ottolenghi. Het recept is wat versimpeld, maar met de toevoeging van pastinaak en prei. Zo krijg je een heerlijke winterse ovenschotel, die toch lekker fris is door de limoen. Eet het zo, combineer het met andere recepten zoals de pompoenpuree of combineer het met een salade.

Dit recept is niet veel werk en niet moeilijk, maar vergt wel wat planning. Zet de avond van tevoren of 's ochtends een blik kokosmelk in de koelkast, zodat het vocht en het vet scheiden. Hierdoor komt de kokoscrème bovenop te drijven. Reken er verder op dat je 2 uur voordat je wilt eten moet beginnen, want het moet bijna 1,5 uur in de oven. Zodra het in de oven zit hoef je bijna niets meer te doen.

Tips

  • Met een foodprocessor snijd je de aardappels en pastinaken heel makkelijk in dunne plakjes
  • Het lijkt misschien een beetje omslachtig om de kokosmelk eerst in de koelkast te zetten, zodat je eerst de crèmelaag door de aardappels kunt scheppen, om daarna de ovenschotel te overgieten met de rest van de melk. Toch werkt dit wel het best. Ik heb geprobeerd de kokosmelk in één keer toe te voegen, maar dit werd toch minder lekker. Prima eetbaar, maar minder lekker.
  • Voor een lichtere variant kun je er ook voor kiezen om alleen de kokoscreme toe te voegen en het aan te vullen met 300 ml bouillon. Gebruik het restant van de kokosmelk dan voor een smoothie
Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 1 blik
    kokosmelk een dag van tevoren in de koelkast
  • 2 el
    olijfolie
  • 150 g
    sjalotjes geschild en in plakjes van ca. 3 mm
  • 2 teentjes
    knoflook geperst
  • 2
    prei in plakjes van ca. 3 mm
  • 1 kg
    aardappelen schoongemaakt en in plakjes van ca. 3 mm
  • 2
    pastinaak schoongemaakt en in plakjes van ca. 3 mm
  • 2
    limoen sap en rasp van de schil ongeveer 60 ml
  • 2 tl
    bouillonpoeder of 1 bouillonblokje
  • peper en zout

Bereiding

stap 1

Verwarm de oven voor op 180°C. Verhit de olie in een ruime ovenbestendige pan. Fruit de sjalotjes en knoflook samen met een snufje zout 5 minuten tot de ui zacht begint te worden. Voeg de prei toe en bak nog 5 minuten mee

stap 2

Doe de aardappelen en pastinaak in een ruime mengkom. Voeg de sjalotjes en prei toe en roer door elkaar.

stap 3

Schep de laag kokoscrème uit het blik kokosmelk en meng dat samen met het limoensap en een goede snuf peper en zout voorzichtig door de aardappels.

stap 4

Doe het mengsel terug in de pan. Leng de overgebleven kokosmelk aan tot je 300 ml vocht hebt. Roer hier het bouillonpoeder of halve bouillonblokje doorheen. Giet dit over de aardappelgratin

stap 5

Dek de pan af met aluminiumfolie of (ovenbestendig) deksel en zet het 40 minuten in de oven. Verwijder het folie of deksel en giet er wat extra olijfolie overheen. Strooi nu ook het limoenrasp over de aardappels en bak het nog eens 40 minuten langer door. Verhoog de temperatuur naar 200°C en bak nog 5 minuten zodat de bovenste laag extra knapperig wordt

handige producten voor dit recept
Productfoto van de Magimix CS 4200 XL keukenmachine

Keukenmachine - Food processor

Productfoto van een gietijzeren braadpan van Le Creuset

Gietijzeren braadpan

Productfoto van Flavour van Ottolenghi

Flavour - Ottolenghi

lees meer over