Foto van een bord met aardappelsalade met olijven, kappertjes en dille

Aardappelsalade met olijven en kappertjes

Bijgerecht | Salade
Hoe lekker aardappels warm ook zijn, in de zomer eet ik ze vaker koud. Deze vegan aardappelsalade is licht en romig tegelijk, en heeft lekker veel smaak door de olijven en kappertjes
voorbereiden

5min

koken

25min

totaal

30min

Naarmate het warmer wordt, komen er steeds minder vaak warme aardappelen op tafel en kies ik steeds vaker voor een aardappelsalade. Sommige salades bevatten alleen ontzettend veel mayonaise. Erg lekker, maar niet per se gezond en iets wat je elke dag wilt eten. Met dit recept kies ik voor een middenweg: er zit zeker wel wat mayonaise in, maar doordat het is aangelengd met water is het gerecht een stuk lichter dan andere aardappelsalades.

Het recept is geïnspireerd op een recept uit The Plantpower Way van Rich Roll ↗️. Dat is een ontzettend inspirerend boek met veel heerlijk gezonde vegan recepten, maar in de aardappelsalade gaat flink veel mayonaise. Voor dit recept heb ik dat aangepast, maar mocht je zin hebben in zo'n lekkere volle aardappelsalade: voeg dan zeker meer mayonaise toe en laat eventueel het water achterwege.

Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.
Deze pagina bevat affiliate links. Als je via een van deze links iets bestelt ontvang ik daar mogelijk een vergoeding voor. Dit houdt Plantproef in de lucht. Het kost jou niets extra.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 1 kg
    aardappelen schoongeboend en in grove stukken
  • 3 el
    plantaardige mayonaise
  • 1 el
    mosterd
  • 1 el
    olijfolie
  • 1 el
    water
  • peper en zout
  • 15
    zwarte olijven ongeveer
  • 1 el
    kappertjes optioneel
  • dille grof gehakt naar smaak
  • pompoenpitten

Bereiding

stap 1

Kook de aardappelen in gezouten water gaar, maar niet té gaar. Ze zijn klaar als je er gemakkelijk met een vork in kunt prikken, zonder dat ze uit elkaar vallen

stap 2

Meng in een grote kom de plantaardige mayonaise met de mosterd, olijfolie en het water. Breng op smaak met peper en zout

stap 3

Laat de gekookte aardappelen uitlekken, en haal eventueel de schil eraf. Snijd ze in blokjes van ca. 2 cm. Dit komt niet zo nauw. Voeg de aardappelblokjes toe aan de kom met de saus, en roer de saus van onderaf door de aardappels heen

stap 4

Roer vervolgens de olijven, kappertjes en dille er voorzichtig doorheen. Garneer met wat extra dille en de pompoenpitjes

handige producten voor dit recept
Productfoto van De Groene Barbecue van Rukmini Iyer

De Groene Barbecue - Rukmini Iyer

lees meer over