Foto van een burger van witte bonen en aardappel op een broodje met sla en tomaat

Burgers van witte bonen met aardappel en salie

Hoofdgerecht | Lunch | Snack
Zelfgemaakte plantaardige burgers blijven lekker. Deze burgers zijn net even anders dan anders, én heel geschikt voor op de bbq
voorbereiden

10min

koken

1u

totaal

1u10min

Zelfgemaakte plantaardige burgers zijn altijd goed. Ze hebben alleen nog wel eens de neiging om op de bbq uit elkaar te vallen. Niet met dit recept! Doordat je de burgers eerst bakt in de oven tot ze eigenlijk al klaar zijn, is het resultaat veel steviger dan wanneer je dat niet doet. Het kost wel een half uurtje extra tijd, maar als je de oven aan laat staan na het garen van de ingrediënten is dat bijna niet noemenswaardig.

Net als wel meer plantaardige gerechten die geschikt zijn voor de bbq, komt ook dit recept uit De Groene Barbecue ↗️ van Rukmini Iyer. Het is nu eenmaal een heel leuk boek. Daarbij had ik niet eerder burgers op basis van witte bonen gezien, maar het blijkt erg goed te werken. Gecombineerd met salie en mosterd is het weer eens heel anders dan burgers met zwarte- of kidneybonen.

Tips

  • Je kunt de burgers goed van tevoren maken. Laat ze afkoelen en bewaar in een luchtdichte bak. Zo blijven ze een paar dagen goed.
  • Je kunt ze ook meenemen naar een picknick, en daar barbecueën!
  • Lekker op een broodje met wat sla, tomaat, mosterd en ketchup
  • Voor dit recept heb je een keukenmachine nodig
Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.
Deze pagina bevat affiliate links. Als je via een van deze links iets bestelt ontvang ik daar mogelijk een vergoeding voor. Dit houdt Plantproef in de lucht. Het kost jou niets extra.

Ingrediënten

voor 6 burgers

  • 200 g
    aardappelen geschild en in stukken van 3 à 4 cm
  • 1
    ui in 8 partjes
  • 2 teentjes
    knoflook ongepeld
  • 1 tl
    zwarte peper gemalen
  • 1 tl
    zeezout vlokken, als je die hebt
  • bosje
    verse salie grof gehakt
  • 1 el
    olijfolie
  • 1 blik
    witte bonen uitgelekt maar niet afgespoeld
  • 2 tl
    mosterd
  • 2 tl
    aardappelzetmeel of maizena

Bereiding

stap 1

Verwarm de oven voor op 180°C

stap 2

Doe de aardappels samen met de ui, knoflook, peper, zeezout, salie en olijfolie in een kleine ovenschaal en meng door elkaar. Bak dit 30 minuten in de oven tot de aardappel gaar is. Laat de oven aan staan terwijl je de burgers maakt

stap 3

Vis de teentjes knoflook uit de ovenschaal en knijp ze uit in de keukenmachine. Voeg de overige groenten uit de oven toe, samen met de witte bonen, mosterd en aardappelzetmeel. Pureer het tot een dikke puree. Niet te lang, want dan wordt het plakkerig

stap 4

Bedek een bakplaat met bakpapier. Vorm met twee lepels burgers van de puree. Dit is een klein beetje gedoe. De burgers zullen een beetje grillig worden, maar dat is niet erg

stap 5

Bak de burgers 25 tot 30 minuten in de oven. Je kunt ze nu meteen eten, of later op de bbq grillen

handige producten voor dit recept
Productfoto van De Groene Barbecue van Rukmini Iyer

De Groene Barbecue - Rukmini Iyer

Productfoto van de Magimix CS 4200 XL keukenmachine

Keukenmachine - Food processor