Foto van aangesneden linzenbrood met bruine rijst op een houten snijplank

Linzenbrood met bruine rijst

Hoofdgerecht
Dit linzenbrood is een uitstekende vervanger voor gehaktbrood. Net als een gewoon gehaktbrood duurt het wel even, maar is het eigenlijk niet veel werk
voorbereiden

35min

koken

60min

totaal

1u35min

In mijn zoektocht naar nieuwe leuke recepten voor kerst kwam ik een linzenbrood tegen. Een lekkere en vullende bron van eiwitten, die het ook goed doet met pasen. Het recept dat mijn interesse voor linzenbrood wekte bevatte Marmite, en hoewel ik daar fan van ben valt het lang niet bij iedereen in de smaak. Daarnaast is het niet goedkoop, en zonde als je iets overhoudt wat je verder niet meer gebruikt. Andere recepten gebruikten weer een waslijst van ingrediënten, wat ik ook probeer te vermijden. Dit recept bevat én geen Marmite, én bevat niet teveel ingrediënten die ook nog eens goed verkrijgbaar zijn.

Een plantaardig gerecht voor feestmaaltijden vinden wat voorziet in voldoende eiwitten is nog niet zo eenvoudig. Heerlijke gerechten met groenten zijn geen probleem, van de lekkerste geroosterde groenten uit de oven voor kerst, en wat lichtere salades voor bij de paasbrunch. Maar je wilt ook nog wat vulling. Ik heb de Sweet & Smoky Glazed Tofu Ham van The Post Punk Kitchen ↗️ geprobeerd, wat er ontzettend mooi uit ziet. De saus is ook heerlijk, maar zonder tofupers was de tofu na een uur in de oven eigenlijk nog steeds tofu. Een linzenbrood ziet er misschien minder indrukwekkend uit, maar is wel een prima vervanger voor een gehaktbrood. Boordevol eiwitten en heerlijk in zijn eenvoud.

Tips

  • Je kunt het linzenbrood een dag van tevoren voorbereiden. Maak het recept tot de stap waar je de ketchup over het brood moet smeren. Bedek het met folie en bewaar het. in de koelkast. Haal het 2 uur voor het eten uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. Vervolg het recept.
  • Bewaar overgebleven linzenbrood in een luchtdichte verpakking in de koelkast. Hier blijft het nog 4 dagen goed. Je kunt het ook in plakken gesneden invriezen.
Benieuwd naar mijn favoriete kookboeken en keukenspullen? Bekijk ze op mijn productenpagina.

Ingrediënten

voor 8 personen

  • 125 g
    gedroogde linzen afgespoeld en uitgelekt
  • 800 ml
    bouillon of water
  • 120 g
    bruine rijst
  • 3 el
    olijfolie
  • 2
    kleine uien gesnipperd
  • 2 teentjes
    knoflook gesnipperd
  • 1 el
    sojasaus
  • 120 ml
    tomatenketchup
  • snufje
    zout
  • 1 tl
    oregano of Italiaanse kruiden

Bereiding

stap 1

Verwarm de oven voor op 175°C. Breng de linzen met de bouillon aan de kook en kook ze goed gaar. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van de linzen, welk type en hoe oud ze zijn. Meestal duurt het 30 tot 45 minuten. Giet af in een vergiet en laat goed uitlekken

stap 2

Kook tegelijkertijd de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Verhit de olie in een pan en fruit hierin de ui in 5 minuten glazig. Voeg de knoflook toe en bak nog een minuut mee

stap 3

Doe de linzen in een grote kom en prak ze terwijl ze nog warm zijn tot een romige textuur. Er mogen nog wat hele linzen in zitten

stap 4

Meng de rijst, ui en knoflook, sojasaus, zout en de helft van de ketchup door de linzen. Schep het mengsel in een ingevette cakevorm en druk zachtjes aan

stap 5

Verdeel 1 à 2 eetlepels ketchup over de bovenkant van het linzenbrood. Bak het 1 uur in de oven. Bestrijk de bovenkant ongeveer elk kwartier met extra ketchup

stap 6

Laat het linzenbrood 15 minuten afkoelen voordat je het aansnijdt. Serveer warm